[22.11.] Atentat na američkog predsjednika J. F. Kennedyja

Jasmina Grgurić
22. studenoga 2017.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan prije 59  godina ubijen je poznati američki predsjednik John Fitzgerald Kennedy. Atentat se dogodio 22. studenoga 1963. godine prilikom njegove posjete Dallasu u Teksasu dok se sa suprugom Jacqueline i teksaškim guvernerom Johnom Conallyjem vozio u otvorenu automobilu, kada su na povorku s obližnje zgrade ispaljena tri hica iz puške. Jedan je metak ranio Conallyja, a dva su pogodila Kennedyja u vrat i glavu. Predsjednik je odvezen u bolnicu gdje je ubrzo preminuo.

Kennedyjev posjet Dallasu za vrijeme kojeg je ubijen

Nekoliko sati nakon atentata uhićen je i za njega optužen marinac Lee Harvey Oswald, ali je ubijen dva dana kasnije u policijskoj stanici pred televizijskim kamerama, stoga suđenje nije dočekao. Njegov je pak ubojica vlasnik noćnog kluba, Jack Ruby koji je bio povezan s organiziranim kriminalom pa su sve ove okolnosti stvorile kontroverzu oko Kennedyjeva ubojstva, za koje se pravi motivi nastoje razotkriti još i danas. Zaključak za ovaj slučaj osnovane Warrenove komisije bio je da je ubojica djelovao sam i iz nepoznatnih motiva. Međutim, ubrzo su se počele stvarati razne teorije zavjere koje su krivce tražile sve do Hollywooda s kojim ga je povezivala i fatalna glumica Marilyn Monroe. Tako je Nacionalni arhiv SAD-a nedavno objavio još jedne u nizu povjerljivih dosjea povezanih s njegovim ubojstvom, a do sada je objavljeno preko 5.000 takvih dokumenata.

J. F. Kennedy predstavljao je svojevrsnu političku avangardu, bio je jedini katolik i prvi irski Amerikanac koji je postao predsjednikom SAD-a te jedini dobitnik Pulitzerove nagrade na toj funkciji. Godinu dana prije nego što je ubijen, Kubansku krizu riješio je sporazumnom s Nikitom Hruščovom, nakon čega su sovjetske rakete povučene, a kasnije je došlo i do sklapanja Moskovskog sporazuma kojim su zabranjeni nuklearni pokusi. Smatra se kako je J. F. K.-a života mogao stajati i program građanske ravnopravnosti za crnce, ali i njegovi kontroverzni javni govori poput onog najpoznatijeg iz travnja 1961. godine.

[22.11.] Atentat na američkog predsjednika J. F. Kennedyja
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap