[21.6.] Što znate o Nikoli Taveliću, “zaštitniku hrvatskog naroda” i prvom hrvatskom svetcu?

Josip Mihaljević
21. lipnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Nikola Tavelić prvi je Hrvat kojeg je Vatikan proglasio svetim. Nikola je bio franjevac, svećenik, misionar, rođen je u plemićkoj obitelji Tavelić u Šibeniku oko 1340. godine. Uz to, bio je i mučenik, a mučeničku smrt podnio je u Jeruzalemu, 14. studenog 1391. godine.

nikola tavelić

Foto: Nikola Tavelić | Youtube screenshot

U franjevački red stupio je u Bribiru, gradu slavnih knezova Šubića. Studirao je filozofiju i teologiju u Zadru ili Splitu. Vjerojatno je neko vrijeme studirao  u Italiji. Za svećenika je zaređen oko 1365. godine.

Kao misionar odlazi u Bosnu gdje je djelovao među bogumilima – zagovornicima za vraćanje ranom kršćanstvu. U Bosni je proveo 12 godina, a nakon tog polazi u Palestinu zajedno s drugim misionarima iz Europe.

Jednom prigodom je sa svojom misionarskom družinom otišao do islamskog vjerskog službenika u Omarovu džamiju, s namjerom da ga uvjeri u ispravnost kršćanske vjere. Kadiju je to itekako naljutilo, u teološkoj debati im je zaprijetio smrću. Budući da ni prijetnja smrću nije poljuljala vjeru kršćanskim misionarima, kadija je prijetnju i ostvario. Naredio je stražarima da ih napadnu. Tri dana su ih zlostavljali, a kada je presudu potvrdio i građanski sud – sasjekli su ih mačevima i bacili na lomaču.

Sva četvorica misionara su podnijela mučeničku smrt u Jeruzalemu. Ubojstvu je svjedočio fra Gerard Chelvet, francuski svećenik. On je opisao njihovu mučeničku smrt i izvješća poslao u Vatikan kako bi se pročuo glas.

U Europi su ih odmah počeli slaviti kao mučenike, ali put do kanonizacije potrajao je preko 500 godina. Papa Lav XII. odobrio je Nikolino štovanje, a rad na kanonizaciji završio je papa Pavao VI. Na današnji dan 1970. godine proglašen je svetim u Rimu. Veliku ulogu u njegovoj kanonizaciji igrao je kanonist fra Ante Crnica koji se na ovom intenzivno angažirao od 1958. godine.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [20.6.] na ovom linku.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap