[21.4.] Da je danas živ, Mark Twain bi bio svjetski poznati stand-up komičar

Josip Mihaljević
21. travnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Pustolovine Toma Sawyera i Huckleberryja Finna prva su asocijacija na američkog pisca Marka Twaina. Na našim prostorima, izuzev par zgodnih citata, priča o njemu tu negdje staje. Gospodin Twain bio je jedan od najpopularnijih osoba na prijelazu s 19. na 20. stoljeće, a u ovih nekoliko crtica o njegovom životu ćete sigurno naučiti pokoju stvar.

mark twain

Foto: Mark Twain | Pixabay

Mark Twain rođen je 1835. godine u Missouriju. Amerikanci ga smatraju “ocem” njihove književnosti budući da je on bio jedan od književnika koji je izrastao neovisno od europske tradicije umjetnosti. Utjecao je na velikane američke književnosti koji su došli nakon njega, poput Ernesta Hemingwaya i Williama Faulknera. Postao je slavan već za vrijeme svoga života i kretao se u najvišim krugovima pisaca, industrijalaca i europske aristkoracije svoga vremena.

Bio je naivčina

ljudevit gaj
[20.4.] Druga strana povijesti: Je li Ljudevit Gaj zapravo bio lopov i prevarant?

Mark Twain je bio naivčina za “obogati-se-brzo” načine zarade. Većinu svog života je zbog toga živio u dugovima, ali je bio toliko popularan da mu to zapravo nikada nije poremetilo planove. Družio se s elitom, koja je bila oduševljena njegovim britkim jezikom i nesputanim duhom.

U svojim ranim danima, kada je “zlatna groznica” divljala u novonastalim Sjedinjenim Američkim Državama htio se brzo obogatiti rudareći zlato i srebro u Nevadi. Nije imao sreće. Kasnije, uložio je veliku sumu novaca u uređaj zvan Kaelotype, misleći kako će on revolucionarizirati tiskarsku industriju. Kada bi došao vidjeti kako uređaj funkcionira, vlasnik tvornice je izazvao požar u kojem je uređaj izgorio. Twain mu je ponovno dao novac, da bi pri drugom posjetu također izbio požar. Požari su, naravno, bili namjerni, a vlasnik je naprosto sisao novac iz Twainovog novčanika.

Prostak

Vrlo malo onoga što je sačinjavalo Twainov dnevni rječnik je završilo u njegovim romanima. Urednici su mu znali izbacivati psovke na gotovo svakoj stranici, tako da je vrlo malo od njih ostalo u knjigama. Drugačija vremena su tada bila, ali Mark je nekako morao psovke izbaciti van iz sebe.

Često se šalio na račun masturbiranja, a u jednom svom djelu ‘Neke misli o znanosti onanije’ se baš pozabavio s ovom temom. Tamo je poznatim povijesnim ličnostima pripisivao izmišljene citate o navikama masturbiranja. U nekom drugom djelu, napisao je priču koja počinje time da kraljica Engleske čuje “monstruozan prdež”. I nakon toga u svome dvoru provodi ozbiljnu diskusiju o prdežima. Naravno, ta djela je prvotno napisao anonimno, da bi u kasnijem periodu života priznao da je on autor.

Nadnaravne sposobnosti?

Twain je za sebe vjerovao da ima nadnaravne sposobnosti pronicanja u budućnost. Uznemirujuće točno je opisao jedan san u kojem je njegov brat ležao mrtav u lijesu. Opisao je nekoliko čudnih  detalja o lijesu, bratovoj odjeći, buketu bijelih ruža s crvenom u sredini pored lijesa itd. Njegov brat Henry umro je nekoliko mjeseci nakon ovog opisa, a kada je došao na sprovod sve je bilo onako kako je opisao.

Drugu smrt koju je predvidio bila je – njegova. Rođen je 1835. godine, na dan kada Halleyjev komet obilazi Zemlju. Taj komet je vidljiv golim okom svakih 74-78 godina, a Twain je predvidio da će on umrijeti sljedeći put kad taj komet bude bio vidljiv. Gle čuda, umro je na današnji dan 1910. godine, samo jedan dan nakon što je Halleyjev komet ponovno pozdravio Zemlju. Godinu dana prije, napisao je sljedeće:

“Došao sam s Halleyjevim kometom na svijet 1835. godine. Ponovno dolazi sljedeće godine i očekujem da ću ja otići s njime. Bit će mi to jedno od najvećih razočaranja u životu ako ne odem uz Halleyjev komet. Svemoćni je rekao, nema sumnje: ‘Evo ova dva neobjašnjiva frika, došli su zajedno, i zajedno moraju otići.”

Bio je jedan od rijetkih prijatelja Nikole Tesle

Twain je bio fasciniran novim tehnologijama, iako ih baš u potpunosti nije razumio. Njegova ljubav prema tehnologiji i njegov status u društvu značilo je samo jednu stvar – gravitirao je prema najvećim znanstvenicima tog doba u Americi – Thomasu Edisonu i Nikoli Tesli.

Ima jedna interesantna priča o druženju Twaina i Tesle. Twain bio samo nekoliko zgrada udaljen od Teslinog laboratorija i često su se tamo družili. Budući da se Twain požalio Tesli kako ima kroničnih problema s konstipacijom, Tesla je predložio da stane na jedan od njegovih izuma koji je uzrokovao jake vibracije. Twain je rado bio pokusni kunić u Teslinom laboratoriju i vjerovao mu je da mu se ništa loše neće dogoditi.

Nakon samo dvije minute, Twain je Tesli zahvaljivao, doduše, iz toaleta.

_____________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [20.4.] na linku ovdje.

mark twain
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap