[21.11.] Završena konferencija u Daytonu

Livija Stanišić
21. studenoga 2017.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 1995. godine završena je konferencija o Općem okvirnom sporazumu za mir u Bosni i Hercegovini, poznatijem pod nazivom Daytonski sporazum.
Na konferenciji, održanoj u bazi zračnih snaga Wright-Patterson u Daytonu (Ohio, SAD), predstavnici triju država nastalih iz bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, te glavni američki pregovarač, veleposlanik Richard Holbrooke i general Wesley Clark dogovorili su uvjete o uređenju odnosa triju konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovine nakon rata 1992.-1995.

Sporazum u Daytonu / Foto: YouTube

Na konferenciji, održanoj od 1. do 21. studenog 1995., predstavnici triju sukobljenih strana u Bosni i Hercegovini bili su predsjednik Republike BiH Alija Izetbegović, predsjednik ondašnje SR Jugoslavije Slobodan Milošević i predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman. Sporazum je službeno potpisan u Elizejskoj palači u Parizu, 14. prosinca 1995., a originalni dokument Daytonskog sporazuma i danas se nalazi u Francuskoj. Nakon ceremonije potpisivanja predstavnicima Hrvatske, BiH i SRJ uručen je po jedan primjerak Daytonskog sporazuma na engleskom jeziku.

Primjerak sporazuma namijenjen BiH nestao je navodno još otkako je zrakoplovom iz Pariza 1995. godine sletio na sarajevski aerodrom, na što je 2008. upozorio tadašnji član državnog predsjedništva Željko Komšić. Tako originalni primjerak Daytonskog mirovnog sporazuma nikada nije službeno dostavljen Predsjedništvu BiH ni Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Ni Srbija nema svoj primjerak originalnog dokumenta – službeni Beograd tvrdio je kako je i njihov primjerak nestao, te nije poznato je li Daytonski sporazum uopće stigao u Srbiju ili je izgubljen tijekom Miloševićeva svrgavanja 2000. Krajem listopada 2017., u Republici Srpskoj uhićena je osoba kod koje je pronađena navodno originalna verzija Daytonskog mirovnog sporazuma na engleskom jeziku.

Hrvatski primjerak pohranjen je u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, u zbirci međunarodnih ugovora.

Aneks 4. Daytonskog sporazuma na snazi je kao ustav BiH. Međutim, pod utjecajem Vijeća za provedbu mira i Visokog predstavnika u BiH u praksi je donesen niz zakona koji su u suprotnosti sa spomenutim aneksom sporazuma, odnosno važećim ustavom BiH. U BiH, Daytonski sporazum nikada nije službeno preveden niti je ratificiran u parlamentu. Nikad nije ni objavljen u Službenom glasniku BiH.

Sporazumom je država podijeljena na dva entiteta – Federacija BiH prostire se na 51 posto teritorija, a Republika Srpska na 49 posto teritorija Bosne i Hercegovine. Premda je sporazumom službeno okončan rat u BiH, tijekom sljedećih 20 godina pokazalo se da je Daytonski sporazum uspio riješiti samo dio problema na prostoru BiH, te njegove odredbe i dalje nastavljaju biti izvorom prijepora između triju konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap