[2.2.] Papa Ivan Pavao II. imenovao Franju Kuharića kardinalom

Josip Mihaljević
2. veljače 2018.
Vremeplov
A- A+

“Čovjek bez savjesti u društvu ne djeluje pozitivno, jer samo svoj interes stavlja kao cilj svoga djelovanja”, izgovorio je pokojni kardinal u radijskoj emisiji Hvaljen Isus i Marija u kojoj je često bio gost u posljednjem razdoblju njegova života. Franjo Kuharić bio je na glasu originalnog hrvatskog kršćanskog mislioca i oduvijek je otvoreno govorio o svim problemima hrvatskog društva promičući principe dobra, ljubavi, slobode i prava naroda i pojedinca.

Franjo Kuharić – screenshot YouTube

Franjo Kuharić rođen je u Gornjem Pribiću (općina Krašić) 15. travnja 1919. godine kao trinaesto i posljednje dijete u siromašnoj obitelji. Iz iste općine potječe i kardinal Alojzije Stepinac i njihovi svećenićki životi su itekako bili povezani. Budući da su im rodna sela udaljena tek nekoliko kilometara, taj se kraj nekad naziva i ”Dolinom kardinala”.

Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu je završio 1945., a za svećenika je zaredio upravo Alojzije Stepinac, tadašnji zagrebački nadbiskup. Sljedećih nekoliko godina službovao je u Radoboju, Rakovom Potoku i Svetom Martinu pod Okićem. Zagrebački nadbiskup Franjo Šeper ga je 1957. postavio za župnika u Samoboru. Sedam godina kasnije, određen je za pomoćnog biskupa dr. Franji Šeperu. Kuharić je svojim radom i zalaganjem napredovao kroz crkvenu hijerarhiju, a na današnji dan 1983. Papa Ivan Pavao II. ga imenuje kardinalom. Tu dužnost je obnašao gotovo 15 godina i to u vrlo bitnom razdoblju hrvatske povijesti. U teškim vremenima koja su uslijedila Franjo Kuharić bio je utjeha i oslonac mnogim vjernicima. Kuharićeve jednostavne izgovorene riječi – prožete temeljnim načelima vjere i rodoljublja – bile su jednako bliske običnim ljudima i intelektualcima. U središtu njegovih poruka nalazi se razmišljanje o čovjeku, a često je znao reći ”propovjedaj Evanđelje i ne boj se ničega”.

Devedesete i odnos s Tuđmanom

Nakon što je Sabor 1991. proglasio raskid svih državnopravnih veza s tadašnjom SFRJ, priupitan o tome kako zamišlja život u slobodnoj Hrvatskoj, Kuharić je izvjavio da zamišlja, uistinu, tako da to bude država slobode za sve građane, da bude država punog poštovanja ljudskih i nacionalnih prava, da bude u punom smislu pravna država. ”Da bi bila takva, mora biti utemeljena na moralnim načelima istine i pravednosti”, naglasio je. Kako je agresija na Hrvatsku postajala sve žešća i žešća, kardinal Kuharić stalno je apelirao na savjest hrvatskog naroda kako se ponašati u nametnutom ratu. Tako je u jednom od svojih mnogobrojnih apela, u Mariji Bistrici izjavio “Ako protivnik sruši moju kuću, ja ću njegovu čuvati. Ako ubije moga oca, ja ću štiti život njegova oca, ako sruši moju crkvu, ja njegovu neću ni dirnuti!”.

Iako je znao biti jedan od kritičara Tuđmanove politike, pred kraj svoga života Tuđman je zatražio sakrament vjenčanja, budući da je do tada bio samo u građanskom braku s Ankicom Tuđman. Kardinal Kuharić ih je osobno vjenčao.

Domaćin prvog posjeta pape Ivana Pavla II.

Bio je domaćin prvom posjetu pape Ivana Pavla II. 1994. godine, a misu je posjetilo gotovo milijun vjernika – što ju čini najposjećenijom misom u hrvatskoj povijesti.

U mirovinu je otišao 1997. godine, a naslijedio ga je današnji kardinal Josip Bozanić. Umro je 11. ožujka 2002. godine i pokopan je u zagrebačkoj katedrali. Nekoliko desetaka tisuća vjernika, oko tisuću svećenika, tridesetak kardinala, biskupa i nadbiskupa  bio je prisutan oproštaju od čovjeka koji je svojim radom i porukom zadužio katoličku crkvu i Republiku Hrvatsku.

Na desetoj obtljetnici njegove smrti, kardinal Bozanić je pokrenuo proces beatifikacije pokojnog kardinala.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap