[2.11.] Praizvedena jedna od najomiljenijih domaćih opera – Ero s onoga svijeta

Josip Mihaljević
2. studenoga 2018.
Vremeplov
A- A+

Ero s onoga svijeta sigurno je jedna od najpoznatijih hrvatskih opera. Tri godine ju je pisao Jakov Gotovac, a na današnji dan 1935. godine premijerno je izvedena u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Glazbena, ali i tekstovna podloga za ovu komediju u tri čina dolazi iz folklora narodnih skupina, od Zagore do kosovskih djevojačkih pjesama.

ero s onoga svijeta

Foto: Ero s onoga svijeta | YouTube screenshot

Glavni lik opere je mladić iz bogate seoske obitelji Dalmatinske Zagore Mića koji je u potrazi za pravom ljubavi. Na majčin savjet, on se potencijalnim djevojkama prikazuje kao siromah, a predstavlja se kao Ero s onoga svijeta. Radnja se odvija u maloj ravnici ispod Dinare, u ranoj jeseni.

Jakov Gotovac i libretist Milan Begović inspiraciju su crpili iz bogatih folklornih običaja, od Zagore do Kosova.

Gotovac je sa skladanjem opere započeo 10. listopada 1932. godine, a završio je sredinom 1935. godine. Prva izvedba u zagrebačkom HNK, na današnji dan 1935. godine ispostavit će se kao veliki uspjeh, unatoč tome što je bilo i kritika. Do danas je jedna od najizvođenijih opera u hrvatskoj.

Jutarnji list je tada napisao “Opet je jedan hrvatski kompozitor uzalud pisao jednu operu”, dok je većina pohvala stizala iz nešto manje tiražnijih listova. Opera je odmah nakon Zagreba, već iduće godine, na češkom jeziku izvedena u Brnu.

Svakako jedan od najpoznatijih glazbenih odlomaka je završno kolo iz trećeg čina “Što na nebu sja visoko”, koju su kasnije popularizirali i drugi umjetnici, poput riječkog rock sastava Let 3 pa i Thompsona u pjesmi “Geni kameni”.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [1.11.] na ovom linku.

[2.11.] Praizvedena jedna od najomiljenijih domaćih opera – Ero s onoga svijeta
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap