[19.5.] Hrvati izglasali samostalnost Hrvatske sa 97,14 posto glasova ZA

Josip Mihaljević
19. svibnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 1991. održan je referendum o samostalnosti Republike Hrvatske. Građani su imali priliku odlučivati o budućnosti države odgovarajući na dva ponuđena referendumska pitanja. Svi znate kako je završilo.

referendum samostalna hrvatska

Foto: glasačka kutija na referendumu | Youtube screenshot

Predsjednik Republike Hrvatske, Franjo Tuđman, 25. travnja 1991. donio je Odluku o raspisu referenduma u Republici Hrvatskoj za dan 19. svibnja 1991. godine, a u vezi s pregovorima o razrješenju državne krize u SFRJ.

Građani su na referendumu odgovarali na ova dva pitanja.

  1. “Jeste li za to da Republika Hrvatska, kao suverena i samostalna država, koja jamči kulturnu autonomiju i sva građanska prava Srbima i pripadnicima drugih nacionalnosti u Hrvatskoj, može stupiti u savez suverenih država s drugim republikama (prema prijedlogu Republike Hrvatske i Republike Slovenije za rješenje državne krize SFRJ)?”
  2. “Jeste li za to da Republika Hrvatska ostane u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi (prema prijedlogu Republike Srbije i Socijalističke Republike Crne Gore za rješenje državne krize u SFRJ)?”

Kao što to inače biva na referendumima, građani su na pitanja odgovarali zaokruživanjem “ZA” ili “PROTIV”.

Na referendum je izašlo rekordnih 83,56% birača. Njih 94,16% izjasnilo se potvrdno na prvo pitanje, a njih 92,18% glasalo je protiv ostanka Hrvatske u federativnoj Jugoslaviji.

Sukladno rezultatima, Tuđman je 23. svibnja 1991. na temelju izvješća komisije za provedbu referenduma objavio kako su građani Republike Hrvatske donijeli sljedeću Odluku:

“Republika Hrvatska, kao suverena i samostalna država, koja jamči kulturnu autonomiju i sva građanska prava Srbima i pripadnicima drugih nacionalnosti u Hrvatskoj, može stupiti u savez suverenih država s drugim republikama. 2. Republika Hrvatska ne ostaje u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi.”

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [18.5.] na ovom linku.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap