[17.9.] Rođen poznati kantautor Kemal Monteno

Josip Mihaljević
17. rujna 2019.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 1948. rodio se jedan od najpoznatijih kantautora, pjevača i umjetnika svog doba – Kemal Monteno. Monteno je u svojoj dugoj karijeri koja je trajala više od 40 goidna stvorio poseban glazbeni izričaj, a njegove pjesme su obožavatelji opisivali kao pune životne istine.

kemal monteno

Foto: Kemal Monteno | Youtube screenshot

Kemal Monteno rođen je 17. rujna 1948. godine u Sarajevu. Otac mu je bio Talijan, a majka Bosanka.

Karijeru je započeo u drugoj polovici 60-ih godina nastupom na festivalu “Vaš šlager sezone” s pjesmom “Lidija” i odmah je osvojio prvu nagradu. Monteno je imao specifičan glas, ali i stil pisanja te je bio majstor ljubavnih pjesama. Za spomenuti festival pisao je neke od svojih najboljih pjesama poput “Zemljo moja”, “Sarajevo, ljubavi moja”, a ova druga je postala neslužbena sarajevska himna.

U vrijeme bogatih festivala, Monteno je bio čest gost u Opatiji i Rijeci, a s godinama je rastao u ozbiljnog glazbenika i zvijezdu. Albumi su mu se prodavali u platinastim nakladama. Pisao je puno, a od ’73. do ’87. imao je najplodnije razdoblje s čak devet objavljenih albuma.

Mnoge njegove pjesme obrađivali su drugi bendovi i glazbenici. Pjesmu “Bacila je sve niz rijeku” nije bio samo Kemalov hit, nego i hit Indexa, Crvene Jabuke i Toše Proeskog. Pisao je također za svoje kolege poput Arsena Dedića, Zdravka Čolića, Olivera Dragojevića, Terezu Kesoviju, Gabi Novak, Kiću Slabinca, Dalibora Bruna i mnoge druge. Često bi baš njegova pjesma bila ona koje je tim izvođačima donijela veliki uspjeh.

Kemala je krasila nesebičnost i duhovitost, zbog čega je bio popularan među ljudima i među estradom.

U 90-im godinama dijagnoziran mu je dijabetes od kojeg su mu stradali bubrezi. Na transplantaciji bubrega završio je 2014. godine, ali je u 2015. ponovno hospitaliziran. U siječnju mu je naglo pozlilo i preminuo je u zagrebačkoj Bolnici Rebro u 67. godini života.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap