[17.6.] Otvoren Dom Sportova: Umirovljenici su se prisjetili lijepih trenutaka iz prošlosti

Josip Mihaljević
17. lipnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 1972. u Zagrebu, na Trgu Krešimira Ćosića, otvoren je Dom sportova. Na otvorenju je odigran egzibicijski košarkaški meč između Europe protiv ostatka svijeta.  Dom sportova je od tada pa sve do danas mjesto održavanja najvažnijih sportskih i glazbenih događaja. Posjetili smo Trešnjevku i upitali umirovljenike sjećaju li se otvorenja i lijepih trenutaka koje su doživjeli u Domu sportova.

dom sportova

Foto: mirovina.hr

Dom sportova je višenamjenska dvorana koja se nalazi na zagrebačkoj Trešnjevci. Osim toga što je taj objekt dom sportovima, on je dom i KK Cedeviti te KHL Medveščaku, koji domaće utakmice igraju upravo tamo.

Dvorana uglanvom služi za sportske događaje i koncerte, ali nekada to budu politički ili vjerski skupovi. Sama unutrašnjost dvorane sastoji se od osam dvorana od kojih su dvije veće: jedna ima 5000, a druga 3100 sjedišta na tribinama. U tih osam dvorana svakodnevno trenira gotovo trideset različitih klubova.

Dom sportova ima bogatu povijest i tradiciju. Neke od najljepših domaćih sportskih priča su upravo tamo nastale. Za primjer, tamo se odigralo finale Eurobasketa 1989. kada je Jugoslavija osvojila zlatnu medalju.

Uz lijepe sportske priče, u Domu sportova su održani neki od najboljih koncerata u Jugoslaviji. Nastupali su Rolling Stonesi, Queen, Elton John, Dire Straits, Deep Purple i mnogi drugi svjetski poznati bendovi.

Umirovljeničke priče iz Doma sportova

Prošetali smo se do Trešnjevke i upitali lokalne umirovljenike imaju li nekih lijepih priča iz Doma sportova.

“Naravno da imam. Gledao sam uživo Rolling Stonese. Dva dana zaredom su imali koncert, ja sam išao drugi dan. Imao sam 16 godina, ni sam ne znam kak sam došao do karte. U Sisku sam živio, bio sam klinac. Ovaj cijeli trg ispred Doma, niš to nije bilo. Sve je bilo puno šatora. Oni su vam ugurali unutra 17 tisuća ljudi. Gdje si doš’o, tu si ost’o cijelu večer. Ja sam sjedio na stepenicama, a sjećam se da su mi dvije žene sjedile na nogama. Ja sam tamo prvi puta u životu vidio komade u tajicama s leopardovim uzorkom, bilo je odlično.

Ljudi su bili hipnotizirani. Do jedno šeste pjesme samo su sjedili i slušali. Tek tada su se počeli gibati i plesati, a završili su u transu. Je, da, bio je to socijalizam, al’ nismo vam mi bili oni okorjeli komunisti iza željezne zavijese. Bili smo pola-pola. Kasnije su pričali da je Tito doveo Stonesa da sviraju u Jugoslaviji, da smire omladinu”, ispalio mi je Neven kao iz topa.

Sljedeći gospodin ispričao mi je da se u Domu sportova provodio lijepe trenutke s ocem i bratom.

“Ja sam vam tu s Trešnjevke. Nisam bil’ na otvaranju, bio sam premali. Išel je moj stariji burazer, pokoj mu duši. Mene sport uopće nije interesiral’, ovak za gledat. Ja sam ili šuto loptu vani ili sam se gombao po parku. A onda nas je naš stari počeo vodit na turnire. Malo košarkice tu i tam. Više se ne sjećam koja su to natjecanja bila, al’ znam da sam uvijek jedva čekal nedelju pa bi nas stari tamo otfural”, kaže Darko.

 

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [16.6.] na ovom linku.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap