[17.12.] Rođen papa Franjo, prvi papa iz Latinske Amerike i prvi papa isusovac

Vladimira Paleček
17. prosinca 2017.
Vremeplov
A- A+

Papa Franjo je poznat kao izrazito skromna osoba. Kao kardinal nije živio u raskošnoj rezidenciji nego u malenom stanu u Buenos Airesu, a umjesto službenog koristio je javni prijevoz. Po dolasku na papinsko mjesto nije nosio uobičajeni zlatni križ nego željezni, a poznat je i kao veliki ljubitelj nogometa i navijač argentinskog kluba San Lorenzo

Papa Franjo / foto: pixabay.com

Jorge Mario Bergoglio rođen je 17. prosinca 1936. u Buenos Airesu, u obitelji s petero djece, a roditelji su mu bili talijanski doseljenici, te novi papa ima i argentinsko i talijansko državljanstvo. U novicijat Družbe Isusove stupio je 1958. Humanističke studije završio je u Čileu, a 1963. – po povratku u Buenos Aires – i filozofiju na Filozofskom fakultetu kolegija “San Jose” u San Miguelu. Sljedeće dvije godine predavao je književnosti i psihologiju na kolegiju “Immacolata” u Santa Feu, a 1966. na kolegiju “Salvatore” u Buenos Airesu. Od 1967. do 1970. studira teologiju na Teološkom fakultetu kolegija “San Jose” u San Miguelu.

 

Zaređenje za svećenika

Za svećenika je zaređen 13. prosinca 1969.  Djeluje kao profesor na Teološkom fakultetu, konzultor u svojoj Provinciji te rektor kolegija. Za provincijala Argentine izabran je 1973. i tu je službu obnašao šest godina. Sveti Ivan Pavao II. imenovao ga je 1992. pomoćnim biskupom Buenos Airesa te je uskoro zaređen. 1998., nakon smrti kardinala Qarracina, naslijedio ga je u nadbiskupskoj službi. Kao nadbiskup putovao je javnim prijevoznim sredstvima, a umjesto biskupske palače, stanovao je u iznajmljenom stanu, te si je zaslužio nadimak “kardinal siromašnih”. Govori latinski, španjolski i talijanski, a služi se i njemačkim, francuskim i engleskim jezikom. Poznat je i kao dobar kuhar, ljubitelj opere, prijatelj grčke klasike, Shakespearea i Dostojevskoga te kao dobar plivač, premda od djetinjstva ima poteškoća s plućima. Naime, u mladosti je imao infekciju zbog koje su mu liječnici morali odstraniti jedno plućno krilo. Od studenoga 2005. do studenoga 2011. bio je predsjednik Argentinske biskupske konferencije. Sveti Ivan Pavao II. imenovao ga je kardinalom na konzistoriju.

 

Izbor za papu

Prvi kardinal iz reda đakona Jean-Louis Tauran oko 20.15 sati 13. ožujka 2013. pojavio se na svečanoj urešenoj loži vatikanske bazilike i nakon tradicijske objave na latinskom: “Habemus Papam!”(Imamo Papu!) obznanio da su kardinali elektori taj dan na konklavama izabrali za papu argentinskog kardinala Bergoglia koji je izabrao ime Franjo. Pojasnio je da je ime odabrao u čast svetog Franje Asiškog. Prvu misu svoga pontifikata papa Franjo slavio je 14. ožujka u Sikstinskoj kapeli zajedno s ostalih 114 kardinala koji su sudjelovali u konklavama.

Papa Franjo je poznat kao izrazito skromna osoba. Kao kardinal nije živio u raskošnoj rezidenciji nego u malenom stanu u Buenos Airesu, a umjesto službenog koristio je javni prijevoz. Po dolasku na papinsko mjesto nije nosio uobičajeni zlatni križ nego željezni, a poznat je i kao veliki ljubitelj nogometa i navijač argentinskog kluba San Lorenzo, kojeg su osnovali isusovci.

Protivi se konzumerizmu, a podržava poduzimanje radnji u vezi klimatskih promjena, o čemu je napisao encikliku. U međunarodnoj diplomaciji, pomogao je obnoviti pune diplomatske odnose između SAD-a i Kube. U lipnju 2015. godine posjetio je Bosnu i Hercegovinu.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap