[16.9.] Rođen kralj blues glazbe, Blues Boy King

Josip Mihaljević
16. rujna 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan rođen je slavni američki blues gitarist, pjevač i skladatelj B. B. King. U povijest je ušao kao jednim od najvećih blues gitarista u povijesti, a poznati rock časopis Rolling Stone ga je smjestio na treće mjesto u njihovoj top 100 ljestvici najvećih gitarista svih vremena.

 bb king

Foto: B.B. King u elementu | Youtube screenshot

Riley B. King, kasnije poznatiji kao B.B. King, rođen je na današnji dan 1925. godine u američkoj saveznoj državi Mississippi.

Bila su to teška vremena za afroamerikance koji su, unatoč ukidanju ropstva, i dalje živjeli na marginama društva. King je kao dječak pjevao u crkvenim zborovima, a kad je imao 15 godina, budući kralj bluesa je kupio svoju prvu gitaru za 15 dolara.

Blues je glazbeni žanr koji se temelji na uporabi “plavih” nota i strukturi od najčešće 12 taktova koji se ritmički ponavljaju. Svoje korjene vuče iz duhovne glazbe i himni afroamerikanaca s juga SAD-a, a krasi ga improvizacija, pogotovo kod pjevačkog segmenta.

King se proslavio u gradu Memphisu, gdje je dobio posao kao radio pjevač na lokalnoj postaji. Tamo je pokupio nadimak “Blues Boy” koji će kasnije koristiti u profesionalnoj karijeri, u skraćenoj varijanti.

Slušateljima nisu promakli njegovi profinjeni trikovi na gitari i postajao je sve poznatiji i poznatiji. Redovito nastupa od 1948. godine, a za života je nastupio više od 15.000 puta!

U pedesetima se proslavio nizom hitova, ali inovacijom i miješanjem drugih glazbenih žanrova s bluesom ostaje relevantan glazbenik čitave svoje karijere.

U Rock’n’Roll kuću slavnih upisan je 1987. godine i smatra ga se jednim od najutjecajnijih gitarista svih vremena.

Posljednjih 20 godina svog života borio se s dijabetesom, ali je neumorno nastupao. Preminuo je u devedesetoj godini života u snu, 14. svibnja 2015. godine.

Izdao je 44 albuma i osvojio je velik broj nagrada, uključujući i Grammy za životno djelo 1987. godine.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [15.9.] na ovom linku.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap