[16.7.] Amerikanci uspješno testirali prvu atomsku bombu u New Mexicu, pogledajte kako je izgledala

Josip Mihaljević
16. srpnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Trinity (Trojstvo) bilo je tajno ime za operaciju testiranja prvog nuklearnog oružja na planeti. Amerikanci su imali najbolje znanstvenike na svijetu i prvi su usavršili ovo nepojmljivo jako oružje. Bomba je bačena oko 5 ujutro na području savezne države New Mexico.

nuklearna bomba

Foto: Ilustracija | Youtube screenshot

Na današnji dan 1945. godine čovječanstvo je službeno ušlo u nuklearno doba. Kao dio Manhattan projekta, znanstvenici koje je predvodio Robert Oppenheimer, usavršili su najmoćnije i najstravičnije oružje na svijetu – atomsku bombu.

Drugi svjetski rat je već završio u Europi, a jedina država iz sila Osovine koja se nije predala bio je Japan.

Migranti iz Europe dovršili bombu

Preko 100.000 ljudi radilo je na Projektu Manhattan i provodio se u strogoj tajnosti.

Na projektu su bili zaposleni slavni fizičari, poput spomenutog Oppenheimera, nobelovca Enrica Fermija, Lea Szilarda, Edwarda Tellera, Staniwslawa Uama i Richarda Feynmana. Oppenheimer, Szilard, Feynman, Teller i Ulam bili su Židovi koji su bili primorani pobjeći iz Europe u SAD zbog antisemitističke politike. I upravo su oni dali završni doprinos na Projektu Manhattan.

Nakon nekoliko godina priprema, odlučili su isprobati ovo oružje na pustinjskom području savezne države New Mexico.

Bombu su instalirali na 30 metara visok metalni toranj kako bi eksplodirala u zraku i smanjila radioaktivno onečišćenje okolne zemlje. Nakon 20 minuta napetog odbrojavanja, bomba je eksplodirala u pola šest ujutro na današnji dan.

Od siline udarca, nastao je krater širine 330 metara, a oblak u karakterističnom obliku gljive dosegao je visino od 12 kilometara.

Amerikanci su izdržali manje od mjesec dana prije no što su bacili nuklearnu bombu na japansku Hiroshimu i Nagasaki, ubivši oko 200.000 ljudi.

U videu možete pogledati kako je izgledala detonacija prve nuklearne bombe:

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [16.7.] na ovom linku.

[16.7.] Amerikanci uspješno testirali prvu atomsku bombu u New Mexicu, pogledajte kako je izgledala
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap