[16.5.] Poslušajte pjesmu o najpoznatijem rudaru bivše SFRJ, Aliji Sirotanoviću

Josip Mihaljević
16. svibnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Najpoznatiji rudar bivše Jugoslavije, ‘udarnik’ i junak socijalističkog rada, Alija Sirotanović, umro je na današnji dan. Sjećanje na ovog velikog i skromnog čovjeka živi i danas, a momci iz sarajevskog benda Zabranjeno Pušenje su se pobrinuli da ga se nikad ne zaboravi.

alija sirotanović

Foto: Alija Sirotanović sa svojom bistom

Alija Sirotanović rođen je 14. kolovoza 1914. godine u mjestu Orahovo, a odrastao je u Trtorićima. Proslavio se radeći u rudniku mrkog uglja “Breza”. Njegovo simbolično prezime urezano je u kolektivno sjećanje građana bivše SFRJ, gdje je Alija važio za običnog čovjeka koji je djelomično obilježio jedno neobično vrijeme. Uz njegovo ime veže se i nekoliko legendi, koje su samo djelomično točne.

Prebacio normu za 215 posto

Alija je u rudniku bio kopač, a njegov alat su bili lopata i pneumatska bušilica. Nakon Drugog svjetskog rata uveo se drugačiji način rada koji je bio zasnovan na natjecateljskom duhu što se jako dobro prenijelo na sve zaposlene. Rezultat takvoga rada bio je porast godišnje proizvodnje u raznim radničkim tvrtkama. To je donekle preuzeto iz Sovjetskog saveza, a njihov rekorder, Aleksej Stanahov je 1935. godine iskopao 102 tone ugljena u 5 sati i 45 minuta.

Alija je na savjetovanju sa stručnim osobljem rudnika i kopačima predložio da se njegovoj brigadi omogući rad na tri radilišta te je dao obavezu da će premašiti Stanahov rekord. Prijedlog je prihvaćen, a Alijina brigada je 24. srpnja 1949.  počela s obaranjem rekorda u Jami 1. Predsjednik komisije koja je kontrolirala rad objavio je: “Alija Sirotanović je, sa svojih osam komorata, za osam sati rada iskopao 152 tone uglja, prebacio normu za 215%, srušio dotadašnji rekord Stanahova za 50 tona i postigao svoj svjetski rekord u iskopu uglja.”

Mirovinu proživio u siromaštvu

Njegov podvig je odjeknuo Jugoslavijom te je Alija doživio pet minuta svoje slave. Kada mu je Josip Broz Tito došao osobno čestitati, nudio mu je svakakve povlastice: Alija je mogao birati gdje će živjeti, koji će auto voziti i brojne druge povlastice.

Za stan nije htio čuti jer je već imao svoju malu obiteljsku kuću, za auto je odabrao fiću, jer je to bio radnički automobil, a na Titovo “Što vam još treba?” odgovorio je “veća lopata”.

Umirovio se sredinom sedamdesetih godina prošloga stoljeća, a mirovinu je proživio u siromaštvu. Preminuo je na današnji dan 1990. godine kao 76-godišnjak.

Poznati sarajevski bend Zabranjeno pušenje snimio je legendarnu hit pjesmu posvećenu Aliji Sirotanoviću koju možete poslušati ispod.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [14.5.] na ovom linku.

[16.5.] Poslušajte pjesmu o najpoznatijem rudaru bivše SFRJ, Aliji Sirotanoviću
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap