[15.9.] Petar Dorčić pronašao blago hrvatske kulture, Bašćansku ploču – što zapravo piše na njoj?

Josip Mihaljević
15. rujna 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 1851. godine, bogoslov i kasniji župnik Petar Dorčić pronašao je najvažniji spomenik hrvatske rane pismenosti, famoznu Bašćansku ploču. Na njoj se spominje Zvonimir kao hrvatski kralj, a kulturnu važnost 900-godišnjeg spomenika ne treba posebno naglašavati.

bašćanska ploča

Foto: Bašćanska ploča | Youtube screenshot

Nastanak Bašćanske ploče datira se oko 1100. godine, a ona predstavlja značajan izvor za hrvatsku povijest, jezik i razvoj hrvatske pismenosti.

Sama ploča je teška oko 800 kilograma, široka je 199 centimetara, visoka 95,5 centimetara te je debljine oko 9 centimetara, ovisno na kojem dijelu. Izrađena je od bijelog vapnenca, a služila je kao pregradna ploha (septum) u crkvici sv. Lucije u Jurandvoru.

U davnini su takve pregrade postojale u katoličkim crkvama, a služile su za odvajanje crkvenog svetišta (oltara) od prostora za puk.

Bašćanska ploča je tako služila kao lijeva pregrada u crkvici, a s desne strane je bila još jedna, koja nije izdržala zub vremena. Od nje su ostali samo dijelovi, koji se danas nazivaju Jurandvorski ulomci.

Sama ploča je na kraju 15. stoljeća uklonjena s pregrade i stavljena u pod crkvice, najvjerojatnije u funkciji nadgrobne ploče.

Bašćanska ploča je dugi niz godina bila zaboravljena, a pronašao ju je Petar Dorčić, bogoslovi i kasniji župnik Baški, na današnji dan 1851. godine.

U prijevodu na suvremeni hrvatski jezik, natpis na ploči glasi ovako:

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [14.9.] na ovom linku.

Copy link
Powered by Social Snap