[14.8.] Rođen Škot John Baird, jedan od izumitelja televizije: Donosimo veliki popis važnih škotskih otkrića

Josip Mihaljević
14. kolovoza 2018.
Vremeplov
A- A+

Hrvati se tu i tamo vole pohvaliti Slavoljubom Penkalom, Nikolom Teslom ili činjenicom da je dom odjevnog predmeta kravate upravo naša zemlja. Jednako tako, Škoti se vole pohvaliti i njihovim velikim izumiteljima, kojih stvarno ima nadprosječno puno!

john baird

Foto: John Logie Baird, jedan od trojice izumitelja televizije | Youtube screenshot

Na današnji dan rođen je škotski inžinjer i izumitelj John Logie Baird, najpoznatiji po tome što je prvi u svijetu demonstrirao rad televizije. Njegova najveća zasluga je izum mehaničke televizije, ali takva kompleksna tehnologija je u kontinuiranom procesu usavršavanja, tako da uz njega moramo spomenuti i Amerikance Philia Farnswortha te Charlesa Francisa Jenkinsa.

John Baird samo je jedan u nizu od velikog broja škotskih izumitelja koji su izumili stvari bez kojih današnji život ne bi mogao biti zamisliv.

Donosimo popis 20 najutjecajnijih škotskih izumitelja te njihovih izuma.

1. TV

Teško je uopće zamisliti svijet bez televizije, iako se naši stariji čitatelji mogu prisjetiti kako je to izgledalo, prije nego je televizija postala glavno medijsko oružje. Zahvaljujući Johnu Logieu Bairdu, legendi koju povjesničari danas zovu ‘Ocem televizije’ danas imamo pristup stotinama televizijskih kanala.

On je davne 1925. godini demonstirao rad mehaničke televizije i predstavio svoj izum svijetu.

2. Hladnjaci, frižideri

Po onome što znamo o škotskom vremenu, svakako čudno zvuči da su upravo oni imali potrebu izumiti hladnjak, ali jesu! Prvi umjetni hladnjak izumio je škotski profesor William Cullen davne 1755. godine.

3. Penicilin

Antibiotik penicilin spasio je milijune i milijune života. Izumio ga je Alexander Fleming, koji je također bio Škot.

4. Encyclopedia Britannica

Najstariju enciklopediju napisanu na engleskom jeziku, Encyclopediu Britannicu, danas zovemo “prvim Googleom”. Prvo izdanje tiskano je u Edinburghu, glavnom gradu Škotske, u tri sveska, između 1768. i 1771. godine. Autora je puno, a potpisali su se zajedničkim snagama kao “Društvo škotskih džentlmena”.

5. Bicikl

Škotski kovač i izumitelj Kirkpatrick Macmillan izumio je prvi bicikl kojem su pogon bile pedale oko 1839. godine. Prema legendi, jednostavno je htio brže doći od točke A do točke B.

6. Toster

Bijeli, polubijeli, crni, bezglutenski, s chia sjemenkama, bez chia sjemenki – bilo koji kruh je super jesti i tostiranog. Škotski znanstvenik Alan MacMasters, ljubitelj doručka, izmislio je toster 1893. godine.

7. Englesku banku

Još jedan “izum” na popisu koji sugerira izumitelja drugačije nacionalnosti. Škotski bankarski mogul i trgovac Sir William Paterson bio je prvi čovjek kojem je palo na pamet napraviti centralnu banku Ujedinjenog Kraljevstva. Utemeljena je 1697. godine.

8. Golf

Geografski, škotski brijegovi i proplanci su idealni za golf, tako da nije čudo da su odlučili izumiti sport kojemu ne smeta pomalo brdoviti teren. Prvi zapis igranja ovog sporta vuče u 15. stoljeće, upravo u Škotsku.

9. Gume

Sve do 1888. godine, svijet je svjedočio jednom stvarno korisnom izumu – pneumatskoj gumi za bicikl. Naravno, zahvaljujući Škotu Johnu Boydu Dunlopu.

10. Telefon

Kakva bi samo budućnost društvenih medija bila da nije postojao primarni okidač – telefon? Zahvaljujući Alexandru Hrahamu Bellu, sredinom 1870-ih godina izumljen je prvi praktični telefon.

11. Fotografija u boji

Jedan od ključnih izuma u umjetnosti fotografije pripada škotskom fizičaru Jamesu Clerku Maxwellu, koji je uz pomoć tri boje (zelene, crvene i plave) izradio prvu obojanu fotografiju 1855. godine.

12. Otiske prstiju

Škotski liječnik Henry Faults zaslužan je za otkriće da svaka osoba ima jedinstven otisak prsta. Dok je bio na arheološkom iskapanju s prijateljem, primjetio je otiske prstiju na prastarim posudama od gline. Nakon što je kopao po tome, objavio je svoje istraživanje 1880. godine.

13. Logaritmi

Ljudski kalkulator John Napier, matematičar i znanstvenik bio je ovisan o rješavanju kompleksnih matematičkih problema. Kako bi rješio ono što je do tada bilo nerješivo i zakomplicirao život srednjoškolcima, izumio je logaritam, matematičku operaciju za rješavanje složenih problema.

14. Injekciju

Škotski liječnik Alexandar Wood je prvu hipotermičku injekciju modelirao po pčelinom žalcu. Izumio ju je 1853. godine.

15. Parni stroj

Škotski izumitelj i inženjer James Watt izumio je revolucionarni parni stroj 1781. godine. Posljedice su drastično promijenile svijet, budući da je otkriće parnog stroja bio preduvjet industrijske revolucije.

16. Moderne ceste

Još jedan veliki izum bez kojeg je teško zamisliti moderan svijet pripisuje se škotskom inženjeru Johnu Loudon McAdamu, koji je dizajnirao prilično jeftin, ali pouzdan materijal kojom su se izgradile prve moderne ceste.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [13.8.] na ovom linku.

[14.8.] Rođen Škot John Baird, jedan od izumitelja televizije: Donosimo veliki popis važnih škotskih otkrića
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap