[13.3.] Umro jedan od najvećih književnika i dobitnik Nobelove nagrade – Ivo Andrić

Josip Mihaljević
13. ožujka 2018.
Vremeplov
A- A+

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost i uspješni jugoslavenski diplomat rođen je u Travniku 1892. godine. U Sarajevu je pohađao srednju školu, a kao mlad čovjek prigrlio je buntovničke jugoslavenske ideje o rušenju austrougarske vlasti. Družio se s pripadnicima Mlade Bosne koji su najpoznatiji po tome što je njihov član ubio austrijskog cara i pokrenuo slijed događaja koji će rezultirati Prvim svjetskim ratom.

Foto: Ivo Andrić podno ćuprije na Drini

Godine 1912. dolazi na studij slavenske književnosti i povijesti u Zagrebu gdje se u književnom smislu počeo oblikovati pod utjecajem A. G. Matoša i moderne. Prvu pjesmu je objavio 1911. godine u Bosanskoj vili. Studij je nastavio u Krakovu i Beču, a zbog govora kojeg je održao povodom Matoševe smrti proveo je godinu dana u zatvoru.

Književna i diplomatska karijera

[12.3.] Kliška tvrđava pala u turske ruke

Nakon Prvog svjetskog rata je amnestiran i angažira se politički. U Ministarstvu vjera krenuo je raditi 1919. godine, a već sljedeće godina dobiva mjesto u diplomaciji. Usporedno s karijerom diplomata, Andrić intenzivira svoj rad na području književnosti. Svoje radove objavljivao je u važnim kulturno-književnim časopisima, piše za novine i prevodi, a prve knjige Ex Ponto i Nemiri izlaze mu 1918., odnosno 1920. godine.

Sve do sloma jugoslavenske Kraljevine radio je kao opunomoćenik ministra u Berlinu u diplomaciji. Drugi svjetski rat je zaobišao boraveći u Beogradu gdje je napisao dva središnja djela svoga opusa – Na Drini ćuprija i Travnička hronika 1945. godine. Sljedeće godine postaje predsjednikom Saveza književnika Jugoslavije, a bio je i narodni zastupnik u skupštini BiH te zastupnik u Saveznoj narodnoj skupštini.

Tematski, Andrić je najviše pisao o bosanskoj sredini u civilizacijskom okružju turske uprave. U tim pričama je, kaže, “sadržana sva istorija čovječanstva”. Pedeset godina od svog prvog pojavljivanja u književnim vodama dobio je Nobelovu nagradu za književnost za roman Na Drini ćuprija. Njegova djela prevedena su na više od 30 jezika.

Veliki pisac umro je na današnji dan 1975. godine u Beogradu.

_____________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [12.3.] na linku ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap