[13.2.] Četiri studenta u Pragu osnovala nogometni klub Hajduk Split

Josip Mihaljević
13. veljače 2018.
Vremeplov
A- A+

U pivnici u Fleků, osnovanoj davne 1499. godine u Pragu, četiri hrvatska studenta su 1911. godine osnovali nogmetni klub Hajduk Split. Znali su da je nogomet popularan sport u Splitu i koliko dobro njihovi prijatelji igraju te su nakon gledanja utakmice između Slavije i Sparte odlučili službeno osnovati prvi profesionalni nogometni klub iz Splita.

Foto: Osnivači studenti 1911. godine u Pragu

Grupa studenata iz Splita: Fabijan Kaliterna, Lucijan Stella, Ivan Šakić i Vjekoslav Ivanišević na današnji dan su u Pragu osnovali nogometni klub Hajduk. Prag je tada, kao i Hrvatska, bio dio austrougarske monarhije. Klub je uspješno reigistriran kod austrijskih vlasti na današnji dan 1911. godine.

Zašto “Hajduk” kao ime

Nisu se mogli dogovoriti oko najprikladnijeg imena, a potencijalna imena su bili: Uskok, Marjan, Velebit i dr., odlučuju se savjetovati s njihovim starim profesorom Josipom Baračem. Nakon kraćeg razmišljanja, Barač im je rekao da odaberu ime “Hajduk” koje “simbolizira ono najbolje kod naših ljudi; hrabrost, humanost, prijateljstvo, ljubav prema slobodi, prkos prema vlasti i zaštita slabijih”.

Hajduci su bili romantizirani razbojnici koji su se pružali otpor i komplicirali život otomanskim vlastima tijekom njihove okupacije. Imali su reputaciju boraca za slobodu ili razbojnika, a mete su im najčešće bili bogati Turci. Bili su organizirani u manjim skupinama do sto članova, uvijek s jednim vođom.

Osnivači kluba su dizajnirali i prvi grb, kojeg su časne sestre iz splitskog samostana šivale i dijelile navijačima. Budući da je grb nosio nacionalna obilježja crveno-bijelih kockica, austrijske vlasti nisu bile previše oduševljene. Grb je ipak bio dopušten jer su habsburzi smatrali kako je postojanje nogometnog kluba korisna način za treniranje vojnika.

Prvi meč je odigran protiv autonomnih talijanskog kluba iz splita Calcio Spalato, a Hajduk ih je zgazio 9:0.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap