[12.5.] Rođen sveti Lepold Mandić, franjevac koji je htio ujediniti katoličku i pravoslavnu crkvu

Josip Mihaljević
12. svibnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 1886. godine rođen je hrvatski svetac Bogdan Leopold Mandić. Tijekom cijelog života patio je od čitavog niza zdravstvenih komplikacija i većinu života je proveo u boli. To ga nije spriječilo da razvije zavidnu duhovnu snagu koja je drugima služila za primjer.

leopold mandic

Foto: Sv. Leopold Mandić | Youtube screenshot

Rođen je kao najmlađi od dvanaestoro djece u današnjoj Crnoj Gori. Tijekom cijelog života imao je kronične bolove u trbuhu, a uz to je imao teži oblik mucanja. Kronični artritis mu je znatno pogoršao držanje, kralježnica mu je bila savijena i Leopold je bio visok samo 135 cm. Unatoč ovim teškim problemima, njegov život je život vjere i žrtve.

Kao šesnaestogodišnjak započeo je studij teologije u Italiji. Kao službeno franjevačko ime odabrao je Leopold, a zaredio se već sljedeće godine kao 17-godišnjak. Pripadao je kapucinskom franjevačkom redu svećeništva.

Htio je postati misionar u istočnom dijelu Europe, ali sudbina ga je vezala za Italiju. Prvotno je služio u okolici Venecije, a kasnije je postao učitelj u Padovi gdje je i danas omiljen među katolicima.

U Prvom svjetskom ratu bio je u talijanskom zatvoru jer je odbio odbaciti hrvatsku nacionalnost, ali zbog lošeg zdravlja je ubrzo pušten van. Ispovijedao je ljude čak 15 sati na dan, a bio je poznat po tome što je svoje vrijeme konstantno provodio u molitvi, postu i žrtvi. Sanjao je kako će jednoga dana ujediniti katoličku i pravoslavnu crkvu, ali to se nikada nije dogodilo.

Leopold je na koncu obolio od raka gušterače, a umro je 30. srpnja 1942. godine. Crkva u kojoj je služio uništena je nekoliko godina kasnije za vrijeme Drugog svjetskog rata, ali njegova mala sobica ostala je netaknuta. Upravo onako kako je predvidio nekoliko godina ranije: “Crkva i manastir uništit će bombe, ali ne i ovu malo ćeliju. Ovdje je Bog pokazao toliko milosti ljudima, tako da će ona ostati kao spomenik božjoj dobroti.”

Papa Pavao VI. beatificirao je Leopolda Mandića 1976., a Papa Ivan Pavao II. ga je proglasio svetim 1983. godine. To je učinilo Leopolda Mandića tek četvrtom osobom hrvatske nacionalnosti koja je proglašena svetcem.

 

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap