[12.5.] Rođen sveti Lepold Mandić, franjevac koji je htio ujediniti katoličku i pravoslavnu crkvu

Josip Mihaljević
12. svibnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 1886. godine rođen je hrvatski svetac Bogdan Leopold Mandić. Tijekom cijelog života patio je od čitavog niza zdravstvenih komplikacija i većinu života je proveo u boli. To ga nije spriječilo da razvije zavidnu duhovnu snagu koja je drugima služila za primjer.

leopold mandic

Foto: Sv. Leopold Mandić | Youtube screenshot

Rođen je kao najmlađi od dvanaestoro djece u današnjoj Crnoj Gori. Tijekom cijelog života imao je kronične bolove u trbuhu, a uz to je imao teži oblik mucanja. Kronični artritis mu je znatno pogoršao držanje, kralježnica mu je bila savijena i Leopold je bio visok samo 135 cm. Unatoč ovim teškim problemima, njegov život je život vjere i žrtve.

Kao šesnaestogodišnjak započeo je studij teologije u Italiji. Kao službeno franjevačko ime odabrao je Leopold, a zaredio se već sljedeće godine kao 17-godišnjak. Pripadao je kapucinskom franjevačkom redu svećeništva.

Htio je postati misionar u istočnom dijelu Europe, ali sudbina ga je vezala za Italiju. Prvotno je služio u okolici Venecije, a kasnije je postao učitelj u Padovi gdje je i danas omiljen među katolicima.

U Prvom svjetskom ratu bio je u talijanskom zatvoru jer je odbio odbaciti hrvatsku nacionalnost, ali zbog lošeg zdravlja je ubrzo pušten van. Ispovijedao je ljude čak 15 sati na dan, a bio je poznat po tome što je svoje vrijeme konstantno provodio u molitvi, postu i žrtvi. Sanjao je kako će jednoga dana ujediniti katoličku i pravoslavnu crkvu, ali to se nikada nije dogodilo.

Leopold je na koncu obolio od raka gušterače, a umro je 30. srpnja 1942. godine. Crkva u kojoj je služio uništena je nekoliko godina kasnije za vrijeme Drugog svjetskog rata, ali njegova mala sobica ostala je netaknuta. Upravo onako kako je predvidio nekoliko godina ranije: “Crkva i manastir uništit će bombe, ali ne i ovu malo ćeliju. Ovdje je Bog pokazao toliko milosti ljudima, tako da će ona ostati kao spomenik božjoj dobroti.”

Papa Pavao VI. beatificirao je Leopolda Mandića 1976., a Papa Ivan Pavao II. ga je proglasio svetim 1983. godine. To je učinilo Leopolda Mandića tek četvrtom osobom hrvatske nacionalnosti koja je proglašena svetcem.

https://www.youtube.com/watch?v=sPXTCteq760

 

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap