[12.4.] Umro predsjednik SAD-a za vrijeme Drugog svjetskog rata, Franklin Delano Roosevelt

Josip Mihaljević
12. travnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Predsjednik Franklin Delano Roosevelt obilježio je američku, ali i europsku povijest. Amerikancima će ostati u posebno lijepom sjećanju, on im je najduži predsjednik koji je umro odmah na početku svog četvrtog mandata. U Bijelu kuću ušao je u ožujku 1933. godine i tamo se zadržao sve do svoje smrti, na današnji dan 1945. godine, što znači da je četiri puta uzastopno biran za predsjednika.

franklin delano roosevelt

Franklin Delano Roosevelet | Screenshot youtube

Franklin Delano Roosevelt, ili FDR, kako su ga zvali, rođen je 1882. godine u uglednoj njujorškoj obitelji. Politikom se počeo baviti 1909. godine kada se učlanio u američku Demokratsku stranku. Za vrijeme Prvog svjetskog rata bio je na položaju pomoćnika ministra za mornaricu.

Bolovao je od dječje paralize tokom svih godina predsjedničkog mandata

Godine 1921. obolio je od dječje paralize, bolesti zbog koje nije mogao hodati. Dugi niz godina skrivao je tu činjenicu i vrlo je vješto izbjegavao biti viđen u kolicima.

Prvi veći politički uspjeh dogodio se 1928. godine kada je izbaran za guvernera New Yorka. U jeku velike gospodarske krize (Velika depresija) kandidirao se za mjesto predsjednika SAD-a 1932. godine. Prvi mandat mu je obilježen nastojanjem da oporavi ekonomiju, proveo je niz reformi koji su poznati pod nazivom New Deal.

U međuvremenu, po drugi puta je izabran za predsjednika 1936. godine – i tu situacija postaje komplicirana. Iako se još nisu potpuno oporavili od krize (a politika New Deal-a će uroditi tek nakon Drugog svjetskog rata kada će SAD postati najveća ekonomska sila na planetu), situacija u Europi je postajala sve opasnija. Amerika je tada vodila izolacionističku politiku i nisu se odmah htjeli umješati u Drugi svjetski rat koji je eskalirao u Europi. SAD su se u rat uključile tek nakon japanskog napada na Pearl Harbor krajem 1941. godine.

Roosvelt je bio dalekovidan ratni vođa. Pomogao je Saveznicima poraziti Njemačku, a tek onda su se fokusirali na Japan. Ponovno se kandidirao za predsjednika i osvojio najviše glasova 1944. godine, time je postao najduži predsjednik SAD-a u povijesti.

Nažalost, kraj Drugog svjetskog rata nikada  nije dočekao, rat je puno toga oduzimao od njega i umro je nekoliko mjeseci prije službene kapitulacije sila Osovine. Preminio je na današnji dan 1945. godine od izljeva krvi u mozak u Georgji.

_____________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [11.4.] na linku ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap