[12.2.] Međunarodni dan Charlesa Darwina, oca teorije evolucije

Josip Mihaljević
12. veljače 2018.
Vremeplov
A- A+

Danas je obljetnica rođenja Charlesa Darwina i diljem planete se obilježava Darwinov dan. Primarna svrha mu je naglašavanje Darwinove važnosti u znanosti i promoviranje znanosti općenito. Pozornost Darwinu obilježava se sporadično nakon njegove smrti 1882., a prvi veći organizirani skup u njegovu čast održao se 1909. godine, kada se preko 400 znanstvenika iz preko 160 zemalja okupilo u Cambridgeu kako bi odali počast Darwinovoj pridonosu znanosti.

Foto: pixabay

Charles Darwin rođen je 1809. godine u Engleskoj bio je engleski biolog i geolog. Nakon završene elitne škole u rodnom Shrewsburyju, mladi Darwin upisuje medicinu, no zbog prirodnih afiniteta prema proučavanju razvoja života biva izbačen. Obrazovanje je nastavio na sveučilištu Cambridge gdje je upoznao važne mentore (Henslowa i Sedgwicka),  koji su imali velik utjecaj na Darwinovo znanstveno usmjerenje. Sa 22 godine pošao je na petogodišnji put svijeta brodom Beagle gdje je skupio ogroman broj raznolikih uzoraka živih bića.

Otac teorije evolucije

Darwin je prva osoba koja je objavila cjelovitu teoriju o tome kako se živi svijet mijenja i kako iz jedne vrste nastaje druga, odnosno teoriju evolucije. Teoriju je potkrijepio fosilnim nalazima koje je skupio za vrijeme svog života (bio je strastveni sakupljač kukaca), ali i primjerima iz današnjeg životinjskog i biljnog svijeta. Ta je ideja, koja je nastala preko nešto više od 150 godina bila u sukobu sa skoro svime što se u tom trenutku vjerovalo i ideja koja će promijeniti svijet.

Tijekom svog puta oko svijeta, Darwin nije mogao ne primjetiti da se životinje u svakom ekosustavu međusobno natječu za hranu, vodu i životni prostor tj. da se bore za svoj opstanak. Naziv za tu pojavu Darwin je nazvao prirodna selekcija. Također, vrlo važna stvar koju je ustanovio je ta da sve vrste života imaju zajedničke pretke koji su se s vremenom granajući razvile u široku lepezu života koja danas nastanjuje zemlju.

Kako izgleda proces prirodne selekcije

Budući da je svjedočio svoj raznolikosti života na zemlji, primjetio je kako se pojedine vrste međusobno razlikuju (primjerice: kokoš, orao i vrana), ali također je primjetio i raznolikosti unutar jedne vrste. One jedinke koje su više prilagođene okolišu u kojem žive imaju veću šansu preživljavanja. Drugim riječima, biljka ili životinja koja je malo veća, malo brža ili malo spretnija u odnosu na svoju vrstu će ishoditi kao evolucijski “pobjednik”. Te osobine će doći do još većeg izražaja u sljedećim generacijama. Gomilanjem malih prednosti u tijekom vremena rezultirati će novom vrstom.

Sve svoje nalaze Darwin je objavio 1859. u knjizi Postanak vrsta, koja je zasigurno jedna od najvažnijih knjiga ikada objavljena.

https://www.youtube.com/watch?v=jCQuNY0k5JU

Copy link
Powered by Social Snap