[11.8.] Preminula svjetski poznata vidovita Baba Vanga, evo što je sve predvidjela

Josip Mihaljević
11. kolovoza 2018.
Vremeplov
A- A+

Vangeliya Pandeva Dimitrova, poznatija kao Baba Vanga, preminula je na današnji dan 1996. godine. Milijuni ljudi diljem svijeta su vjerovali kako posjeduje nadnaravne moći te kako je predvidjela mnoge svjetske događaje – poput terorističkog napada na ‘Blizance’, 11. rujna 2011. godine.

baba vanga

Foto: Baba Vanga | Youtube scerenshot

Baba Vanga rođena je u Bugarskoj 1911. godine. Bila je sasvim obično dijete sa smeđim očima i plavom kosom, a jedino što će upućivati na njenu buduću djelatnost je navika da se igra “liječenja”. Njeni prijatelji su se pravili da su bolesni, a ona im je davala ljekovito bilje.

Za vrijeme Prvog svjetskog rata, njena obitelj je emigrirala u Srbiju, u Zemun, ali je uskoro ostala siroče.

Prijelomni događaj u njenom životu dogodio se, prema njenim riječima, u velikoj oluji kada ju je vjetar navodno digao u zrak i bacio ju u obližnje polje. Pijesak u oluji joj je uništio oči te je Baba Vanga izgubila svoj vid. U Zemunu je išla u školu za slijepe, gdje je naučila Brailleovo pismo. Vratila se u Bugarsku, u planine, gdje će provesti ostatak svoga života.

Izgradila je reputaciju kao vidovnjakinja, a posjećivali su je brojni ugledni državni dužnosnici, poput bugarskog cara Borisa III, sovjetski premijer Leonid Brežnjev i brojni drugi.

Što je sve predvidjela

Prema nekim knjigama koje su napisane o njenom radu, Baba Vanga je predvidjela raspad Sovjetskog saveza, černobilsku katastrofu, datum Staljinove smrti, terorističke napade na ‘Blizance’ 11. rujna i brojne druge.

Internetom kruže svakakve gluposti koje se prepisuju njoj, iako o njima nema nikakvog traga. Oni samo štete njenoj reputaciji, budući da krivo interpretiraju nju i njen rad.

U kolovozu 1976., posjetila ju je jugoslavenska glumica i pjevačica Silvana Armenulić, a cijeli događaj je prošao neugodno. Baba Vanga se nije htjela ni okrenuti prema Silvani, a nakon duge šutnje je progovorila:

“Ništa. Ne moraš mi platiti. Ne želim pričati s tobom. Ne sada. Idi i vrati se za tri mjeseca… Čekaj! Nećeš moći doći. Idi sada, ukoliko uspiješ doći za tri mjeseca, vrati se”, rekla joj je.

Silvana je ovo shvatila kao upozorenje da će umrijeti i probala se zaštititi na sve moguće načine. Dva mjeseca kasnije, preminula je u prometnoj nesreći zajedno sa svojom sestrom Mirjanom.

Davne 1989. godine, predvidjela je napad na SAD:

“Horor, horor! Američka braća će pasti nakon što će ih napasti čelične ptice. Nevina krv će teći”, ispričala je.

Što sve nije predvidjela

Netočno je predvidjela finale Svjetskog prvenstva 1994. godine, kada je rekla da će igrati dvije ekipe čije prvo slovo počinje na ‘B’. Prvi fialist bio je Brazil, a drugi Italija, koja je u polufinalu izbacila Bugarsku.

Iako je točno predvidjela datum svoje smrti, rekla je kako će njen dar nasljediti slijepa destogodišnja djevojčica iz Francuske i da će svijet čuti za nju. To se, zasad, nije ostvarilo.

Krivo je predvidjela da će Barack Obama, tj. 44. predsjednik SAD-a, biti zadnji američki predsjednik. Za njegovog nasljednika, rekla je kako će biti “mesijanska” osoba, koja će se suočiti sa krizom koja će uzrokovati kolaps zemlje.

Nedostatak pisanih tragova znatno otežava proučavanje njenog rada, budući da se internetom šire svakakve laži koje se njoj pripisuju. Bugarski psihijatri su napravili veliku analizu njenog rada i ustvrdili da je oko 80% njenih predviđanja naposlijetku bilo točno.

Baba Vanga je preminula na današnji dan 1996. godine u dobi od 85 godina, od raka dojke.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [10.8.] na ovom linku.

 

[11.8.] Preminula svjetski poznata vidovita Baba Vanga, evo što je sve predvidjela
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap