[1.12.] Rođen zlatni dečko zagrebačke estrade Ivica Šerfezi

Vladimira Paleček
1. prosinca 2017.
Vremeplov
A- A+

Ivica Šerfezi (Zagreb, 1. prosinca 1935. – Zagreb, 29. svibnja 2004.) bio je poznati hrvatski kantautor i pjevač zabavne glazbe. Počeo je pjevati u plesnim dvoranama, a prvi veći uspjeh postigao je na stadionu NK Dinama uz talijansku zvijezdu Domenica Modugna.

Uz sjećanje na “zlatnog dečka domaće estrade” zauvijek će ostati i nezaboravne pjesme i stihovi poput “Suze liju plave oči”, “Ruže su crvene”, “Ximeroni” i mnoge druge

Po struci je Ivica Šerfezi bio profesor zemljopisa i tjelesnog odgoja, a govorio je ruski, engleski i njemački jezik. U 46 godina dugoj – kako je sam volio reći – zabavljačkoj, a ne pjevačkoj karijeri, Šerfezi je nanizao 15 zlatnih ploča i milijunske naklade u suradnji sa skladateljem Nikicom Kalogjerom, te u duetu s Ljupkom Dimitrovskom. Bio je iznimno uspješan pjevač koji je 60-ih godina čak i u SSSR-u izgradio zapaženu karijeru i zvjezdani status rasprodavši svojevremeno 150-ak koncerata. Imao je velike turneje po SSSR-u i DDR-u, a tijekom gostovanja u SAD-u snimio je album.

Uspješan i kao sportaš

“Šerfa”, kako su ga prijatelji zvali, bio je podjednako uspješan i predan sportaš. Uz zapaženu tenisku karijeru, bio je i odličan igrač golfa, redoviti posjetitelj nogometnih utakmica te zaljubljenik u hokej na ledu.

Samo nekoliko dana prije smrti, održao je svoj posljednji koncert u Dubrovniku. Naime, u veljači 2004. saznao je da ima rak želuca, a u ožujku je počeo liječenje, no preminuo je nakon samo dva mjeseca.

Uz sjećanje na “zlatnog dečka domaće estrade” zauvijek će ostati i nezaboravne pjesme i stihovi poput “Suze liju plave oči”, “Ruže su crvene”, “Ximeroni” i mnoge druge.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap