[1.1.] Rođen Ivan Lacković Croata, jedan od najpoznatijih hrvatskih slikara naive

Vladimira Paleček
1. siječnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Ivan Lacković bio je istaknuti hrvatski likovni umjetnik, predstavnik hrvatskog naivnog slikarstva, kolekcionar i bibliograf. Bio je samouk slikar a Croata je dodao svojem imenu kao nadimak, svojevrstan zaštitni znak i iskaz neskrivenog domoljublja.

Ivan Lacković Croata / podravske-sirine.com

Ivan Lacković Croata rođen je u podravskom selu Batinske, nedaleko od Kalinovca 1. siječnja 1932. u težačkoj obitelji. Po završetku pučke škole radi na poljoprivredi, a potom se zapošljava kao šumarski radnik. Bio je samouk slikar. Prve slike naslikao je 1944. vodenim bojama, a u njima prirodno izlaže doživljaje prirode i života na selu. Godine 1952. izrađuje prve crteže, a preseljenjem u Kloštar Podravski – gdje živi od 1954. do 1957. godine – nastaju njegove prve slike. Potom seli u Zagreb, gdje radi kao poštar, a nakon što je završio večernju školu postaje poštanski službenik.

Izložbe po cijelome svijetu

U Zagrebu 1962. godine upoznaje Krstu Hegedušića i povremeno radi u njegovoj Majstorskoj radionici. Iste godine prvi put samostalno izlaže – u Kabinetu grafike HAZU – i od tada se predstavlja nadimkom Croata. Suosnivač je Društva naivnih umjetnika Hrvatske (DNUH) 1964. Zagrebačku poštu napušta 1968. Tada postaje slobodni umjetnik čija djela javnost upoznaje na brojnim izložbama u Hrvatskoj i svijetu. Postaje članom Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU). Izlaže po cijeloj tadašnjoj Jugoslaviji, najviše u Hrvatskoj, te u mnogim zemljama Europe, Azije, Afrike, Amerike i Australije, na skupnim i samostalnim izložbama. Njegove slike i crteži nalaze se u mnogim uglednim svjetskim galerijama i privatnim zbirkama, a ilustrirao je i brojna poetska i prozna djela domaćih i stranih pisaca. Radio je i inscenacije za Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu i Stadtopernhaus u Grazu.

Ivan Lacković Croata slikao je uljem na staklu, tradicionalnom tehnikom hrvatskih naivnih umjetnika sjevernih krajeva. Najčešće je crtao pejzaže, figuralne kompozicije, cvijeće i mrtve prirode. Portreti su vrlo rijetki. Na bijeloj plohi papira osnovno mu je izražajno sredstvo bila  linija, bogata i razvedena do krajnjih mogućnosti. U pejzažima je crtao prikaze zbivanja iz seoskog života; pričao je o ljudima koji su se slučajno pojavili samo u prolazu, dok sve oko njih ostaje nepromjenjivo.

Branio je mladu hrvatsku državu

Bio je iskren hrvatski rodoljub. Kao pripadnik Zbora narodne garde branio je mladu hrvatsku državu, a bio je i zastupnik Grada Zagreba u oba saziva Županijskog doma Hrvatskog sabora, kao nezavisni zastupnik, iako je oba puta izabran na listi HDZ-a i bio je član Kluba zastupnika HDZ-a. U opusu radova iz 90-ih niz je crteža s temama ljudske patnje iz Domovinskog rata.

Umro je od srčanog udara u Zagrebu 29. kolovoza 2004.

Po njemu je dobila ime osnovna škola u Kalinovcu.

https://www.youtube.com/watch?v=Z0j3K05dbaU

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap