Vintage Photo Souvenir vam dopušta da na trenutak postanete netko iz 18. stoljeća

Ana Kanazir
3. prosinca 2022.
Priče
A- A+

U centru Zagreba, na samom početku Tkalčićeve ulice nalazi se jedan drugačiji fotografski studio. Naime, ovdje se možete fotografirati u odjeći iz davnih vremena i barem na otprilike pola sata saznati kako je to bilo živjeti u 18. i 19. stoljeću. Ovaj studio se zove Vintage Photo Souvenir, a sve detalje nam je otkrila njegova vlasnica Andrea Gulić.

vintage photo studio

Vintage photo studio | foto: Mirovina.hr

Priznajte koliko ste puta gledali stare filmove i htjeli odijenuti krinoline ili pak smokinge i odore vojvoda? E pa sada je i to moguće u malom, ali slatkom studiju u kojem možete birati između čak 40 kostima za dame, gospodu i djecu, a možete se poslužiti i rekvizitima kao što su lepeze, šeširi, ogrlice,… Posjetili smo ovaj Vintage foto studio, stvarno se dobro zabavili, ali i saznali sve zanimljivosti.

Pidžame iz Naminog kataloga s kraja 60-ih vraćaju nas u neka "luksuznija" vremena

Zagreb zaslužuje ovakvu atrakciju

Odmah po ulasku u studio možete vidjeti niz detalja koji datiraju u nekom drugom stoljeću, na zidovima se nalaze crno-bijele fotografije, s desne strane su kostimi, dok se s lijeve nalazi stari stolić s još starijim detaljima. Čak je i glazba koja svira iz nekih davnih vremena.

Na pitanje odakle ideja za otvaranjem Vintage foto studija, vlasnica nam je rekla kako su iskusili sličan doživljaj putujući po svijetu.

– Skoro svaka europska metropola ima jedan takav foto studio u kojem korisnici mogu zaroniti u prošlost i na trenutak se pronaći u nekom drugom vremenu. Smatrali smo da naš Zagrebu zaslužuje jednu takvu atrakciju, otkrila nam je vlasnica studija koji postoji od šestog mjeseca 2019. godine.

Kako izgleda fotografiranje?

Po dolasku prvo birate odjeću koju želite, a potom se iza paravana presvlačite. Za neke haljine će vam trebati i krinolina koju će vam pomoći staviti djelatnica u studiju. Možete obući i cipele iz tog doba, a nakon toga možete odabrati različite rekvizite koji pašu uz kostim. Iduće je na redu namještanje za fotografiju. Djelanica će vam pokazati gdje da stanete ili sjednete, ali i kako da položite ruke, lepeze ili kišobrane, odnosno kako su se oni stavljali u davnim vremenima.

Jednako tako, dobit ćete i simpatične upute kako da se namjesteti i kakav izraz lica napraviti kako bi fotografija bila što autentičnija. Na kraju fotkanja se ponovno presvlačite u svoju odjeću i dobivate jednu gotovu fotografiju (ili više njih, što se dodatno plaća) za koju sami odlučujete želite li da je crno-bijela ili u Sepia varijanti, odnosno u pravom starinskom štihu, a na e-mail ćete dobiti i dodatne fotografije, u boji, ali i sa Sepia filterom.

VIS-ov kišobran bio je pravi modni detalj, a mogao je izdržati i snažne udare vjetra

Rekvizite poklanjaju i zadovoljni kupci

U studiju se može vidjeti velik broj kostima i rekvizita, a saznali smo i gdje su oni nabavljeni.

– Većinu kostima je sašila naša prijateljica dizajnerica Nikolina Ribarić, a neki su doputovali iz Engleske i Amerike. Rekviziti su kupljeni na sajmovima antikviteta ili su u nekim slučajevima i darovi zadovoljnih klijenata. Na primjer, jedna nam je gospođa od 75 godina darovala svoje heklane rukavice, dok je jedan gospodin koji ima više od 80 godina darovao svoj šešir, rekli su nam iz studija. Dodali su i kako su ovakvi darovi zapravo vrlo česti.

Kostimi su različitih veličina, od S do XL kako bi svi koji dođu mogli pronaći nešto za sebe. Saznali smo i kako se kolekcija stalno nadopunjuje.

vintage photo studio

Vintage photo studio | foto: Mirovina.hr

Kostimi su iz više razdoblja

Sama nit vodilja kostima je bilo razdoblje Marije Jurić Zagorke i likova iz njezinih romana, pa su tako i sami kostimi većinom replike odjeće iz 18. i 19. stoljeća, ali se mogu pronaći i komadi iz 20. stoljeća.

Kostimi su u različitim bojama i vrlo su raskošni, a postoji i nekoliko haljina s krinolinama, koje dame često i biraju. Nas su posebno oduševili i dodaci kao što su šeširi s cvijećem, torbice, nakit, čipkasti kišobrani i lepeze.

– Klijenti najčešće ne biraju po razdoblju, nego više po vrsti odjeće odnosno neke dame si baš žele obući krinolinu, dok se drugima više sviđa haljina iz 20-ih godina, rekli su nam iz studija.

vintage studio

Vintage photo studio | foto: Vintage Photo Souvenir

Često dolaze i umirovljenici

Iz ovog simpatičnog studija su nam otkrili i kako je prosjek godina klijenata od 45 godina na dalje, ali i kako su velik dio osoba koje dolaze i umirovljenici, pri čemu često dolaze bake na fotkanje sa svojim unucima. Upravo će još jedna takva prilika biti i u vrijeme Božića.

– Božično fotkanje je posebno veselje za cijelu obitelj i ljude posebno veseli što u ovo digitalno doba, gdje svi imaju fotografije samo u mobitelima, imaju mogućnost dobiti isprint zajedničke svečane obiteljske fotografije, koju za uspomenu mogu uramiti i staviti na zid ili policu. Veliki interes je i za poklon bonove koji uvijek razvesele darivane, objašnjavaju iz studija.

Sama cijena fotografiranja ovisi o broju osoba i broju razvijene fotografije, a cijeli cjenik možete vidjeti na stranici Vintage Photo Souvenira.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap