Umirovljenik Zdenko (66): ‘Tokarska industrija je nekoć bila jaka, a danas to rade oni koji ne mogu naći posao’

Barbara Jurišić
16. listopada 2022.
Priče
A- A+

Zdenko (66) je radio kao tokar u tvornici strojeva. Uživao je u svom poslu, ali je jedva dočekao odlazak u svoju mirovinu. Kroz život je imao razne zanimacije te i sada uživa u svojem vrtu te uzgaja jazavčare. Uzgajao je i njemačke lovne terijere, ali oni su mu bili malo prebrzi.

Zdenko (66) u Belišću
(Barbara Jurišić/Mirovina.hr)

Smatra kako su mladi razlog tome što tokarska industrija gubi svoju snagu

Umirovljenik Zdenko (66) je uživao u poslu tokara, ali je jedva dočekao odlazak u mirovinu. Osvrnuo se na industriju tokarenja te se osvrnuo na to kako je ona sve slabija zbog toga što se mladi ne žele prihvatiti fizičkoga posla.

Umirovljenica Jela (60): „Jako volim bašču, ali odustajem. Ne ide“

„Tokario sam u tvornici strojeva i održavanju. Bilo je ludo. Uživao sam u poslu, ali jedva sam dočekao da odem u mirovinu. A ovi mladi danas… To ništa ne zna. Ja kad pravim šalung, letvu od šest metara sam premećem okolo, kad bi njima dao to, on ne bi imao pojma što s time. Oni idu u fitnes… Ja dok napravim nešto, sto puta čučnem, ustanem se, odem po vaservagu, odem po čekić, dižem teret, evo ti vježbe. Tokarska industrija je ovdje bila među najjačima, danas to radi svatko tko ne može naći drugi posao jer se nitko od mladih ne želi prihvatiti fizičkog posla.“- zaključio je gospodin Zdenko.

Vrt mu je, još uvijek, najveća zanimacija

„Bio sam lovac, sad više nisam, bavim se pecanjem i uzgojem pasa. Nešto malo se i poljoprivredom bavim, ovako za sebe. Lov je bio interesantan. To je bio stil života. Uključivalo je hranjenje životinja, uzgajanje, odstrele… Druženje s prijateljima. Što se tiče uzgoja, prije sam uzgajao njemačke lovne terijere, oni su mi bili malo brzi i temperamentni. Sada imam jazavčare, oni su malo lakši.“ – rekao je umirovljenik Zdenko.

Ima jednu vikendicu. Požalio se kako kokoši više nema jer mu kobci pojedu sve kokoši koje tamo doveze. Još uvijek ima jednu malu bašču te 40 voćaka i 40 lozi. Ako želite zanimaciju, poručuje da samo posadite nešto jer oko biljaka uvijek ima posla, no, ako želite veliki urod, biljke treba tretirati. On boljke ne tretira, samo ih pusti. Nije mu bitno koliki će urod imati. Brine se oko biljaka te ih orezuje, ali mu je jedini problem kako sankcionirati granje koje mu ostane nakon orezivanja.

„Ja ću dobiti Nobelovu nagradu za 47 godina sa svojom ženom“

„Lijepo živim. Imam dobru mirovinu, a žena i ja smo sami. Imamo i unučad, jedni su blizu, a sin i snaja su na Peščenici. Ali, da vam nešto kažem, ja ću dobiti Nobelovu nagradu za 47 godina sa svojom ženom i to očekujem od gradonačelnika da me zove i kaže: ‘ E, ja ću ti dati Nobelovu nagradu za glupost.’. Bilo je svega i bilo je ludo. Od lijepog do lošeg i još uvijek traje.“- rekao je gospodin Zdenko.

Smatra kako je izuzetno važno biti strpljiv u svemu, a tako i s obitelji. S unučadi se redovito druži, on i njegova žena čuvaju unučad. Gospodin Zdenko je zastao, pogledao na sat i ispričao se jer je bilo vrijeme da otprati svoju unučicu u školu.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap