Savjet mladima: “Imaš struku, opredijelio si se za nešto. Prihvati to. Neće uvijek biti lagano”

Josip Mihaljević
22. prosinca 2021.
Priče
A- A+

Bolto Čivrag umirovljeni je geodetski inženjer koji je u projektu “Sjećanja na vječnost” kazao kako su njegov stručni autoritet pomogli izgraditi starije kolege koje je jako cijenio. Mladima poručuje da neće uvijek biti lagano, ali da budu disciplinirani i uporni.

bolto čivrag

Foto: Bolto Čivrag | Youtube screenshot

Bolto Čivrag umirovljeni je geodetski inženjer, a u projektu “Sjećanja na vječnost” Centra za kulturne djelatnosti podijelio je svoju priču. Nakon male mature koju je položio 1948. godine u Varaždinu odlazi na Geodetsko tehničku školu u Zagrebu.

“Što je bitno, jako su vodili brigu o nama, kakvi smo đaci. Već tokom školovanja su odredili nas jedno petoricu koje će na neki način pratiti i usmjeravati nas u našem razvoju”, kazao je Bolto.

Nakon srednje škole je raspoređen na poslove uz nekog starijeg kolegu.

CKD
Zavrtimo međugeneracijski kotač znanja: Sjajan projekt sa starijima ušao u drugu fazu

“Nakon nekoliko mjeseci došao je moj profesor da, između ostaloga, pita što radim, kako sam se snašao. Ja ga pitam ‘pa dobro profesore kako to da ste došli u posjetu’. Odgovorio mi je da su nas došli pratiti i pomagati u profesionalnom razviju. Mene su, čim sam počeo samostalno raditi, rasporedili na vođu grupe. Ali su me pratili i dalje.

Tada sam počeo raditi komasacije kod nekog inženjera Krčeka koji je bio autoritet, svi smo u njemu vidjeli pravog vođu. Prvu komasaciju sam radio u Popovači, on je vodio. Ja sam asistirao i pokušao kopirati maksimalno što mogu. Sljedeće godine on meni povjerava samostalno vođenje komasacija”, kazao je Bolto.

Dodaje kako su mu upravo stariji kolege pomogli da kasnije izgradi i svoj autoritet u struci. Ima i poruku za današnje mlade koji kreću u svijet rada:

“Ja preporučam mladim ljudima – nema filozofiranja. Imaš struku, opredijelio si se za nešto, prihvati to. Neće biti uvijek lagano, bit će trnovito. Ali ako imaš upornost… Ja sam često puta razmišljao, mlađi sam, tehničar sam, ali sam dobio povjerenje. A to povjerenje sam dobio jer sam bio nevjerojatno discipliniran”, zaključuje Bolto Čivrag svoj savjet mladima.

Savjet mladima: “Imaš struku, opredijelio si se za nešto. Prihvati to. Neće uvijek biti lagano”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap