Umirovljenik iz Umaga je u pet godina biciklom obišao 30 zemalja, a planira i nove destinacije

Ana Kanazir
30. svibnja 2023.
Priče
A- A+

Bono Dugonjić ima 69 godina i u pet godina je biciklom obišao ukupno 30 zemalja. Prema njegovom računanju na ovom prijevoznom sredstvu je proveo ukupno 163 dana, odnosno skoro pola godine. Osim lijepih mjesta koje je vidio, s putovanja je ponio i uspomena koje nikada neće zaboraviti.

Umirovljenik Bono na putovanju u Berlinu

Umirovljenik Bono u Berlinu | Foto: Facebook, Bono Dugonjić

Umirovljenik Bono kaže kako bicikl vozi zbog zdravlja, a i jer druge ljude želi potaknuti da žive zdravo. Crtice s putovanja objavljuje na svojem Facebook profilu, a ima i posebnu mapu svijeta s fotografijama mjesta u kojima je bio.

Nikamo bez bicikla: Ovaj 90-godišnjak nedavno je proputovao 270 kilometara i ne misli stati

‘Vožnjom želim potaknuti sve da žive zdravo’

Putovanja sa sobom nose mnogo toga, pogotovo kada se odvijaju na dva kotača. Osim što se biciklom mogu obići razna mjesta, vožnja je dobra i za zdravlje. Kao što smo pisali ovdje, Udruga ‘Kreni sad i odmah’ provodi projekt ‘Živjeti s Parkinsonom – biciklirajući’ pri čemu se ističe da je bicikliranje dobro u borbi s ovom bolešću. Upravo zbog zdravlja bicikl vozi i umirovljenik Bono iz Umaga. On je od 44 države Europe biciklom uspio osvojiti njih 30.

– Ja nisam nikakav superman, a niti pomičem neke granice, ja sam obični mali čovječuljak iz susjedstva koji vozi bicikl i radi ono što ga ispunjava i usrećuje. Sa svojim vožnjama biciklom želim ljude potaknuti da žive zdravo i da se što je moguće više druže s biciklom i majkom prirodom, napisao je Bono na svojem Facebooku.

Najavio je nova putovanja

Putovanje po Europi umirovljenika Bona

Pano s putovanjima po Europi umirovljenika Bona | Foto: Facebook, Bono Dugonjić

Istaknuo je i kako ima svoj ‘dječji’ pano s fotografijama i kartom svijeta, a svaki puta kada ga pogleda mu naviru sjećanja na sva mjesta koja je obišao i na sve što je doživio. Bilo je tu puno prirodnih ljepota, ali i druženja s ljudima. Napisao je i kako su ga svi vrlo toplo i uljudno dočekali.

– Gdje god sam došao i rekao odakle dolazim svi su me lijepo i toplo primili. A kad te netko ugosti s ljubavlju i otvori svoje srce a ti mu nosiš poruku ljubavi i mira, to je predivan osjećaj, a i događaj. Osjetiš da život ima neku posebnu ljepotu, svoj smisao, jednostavno se prepustiš tom ugođaju i uživaš, napisao je Bono u objavi.

Kako ne bi sve ostalo samo na fotografijama, najavio je kako će u šestom mjesecu održati predavanje u Umagu o svojim dosadašnjim putovanjima, ali i najaviti nove destinacije. Tako se ovaj umirovljenik sprema osvojiti i Moskvu, Lisabon i Ankaru. Osim Bona, umirovljenik Radoslav ima 90 godina i ne odvaja se od bicikla. Priču o njemu možete pročitati u ovom tekstu.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap