Umirovljenik (73) osvojio medalju na Zagrebačkom polumaratonu: ‘Ne trčim da bih bio zdrav, već jednostavno to volim’

Ana Kanazir
29. ožujka 2023.
Priče
A- A+

Ivica Višnjić ima 73 godine i uživa u trčanju. Kako kaže, ne radi to iz zdravstvenih razloga, već jednostavno uživa u ovoj aktivnosti. Da se sve može kada se hoće je pokazao i prošloga vikenda kada je osvojio treće mjesto na 8. Zagrebačkom polumaratonu u konkurenciji muškaraca od 65 godina i starijih. Trčanje u mirovini mu je tako novi hobi, ali i dio života.

ivica Višnjić na postolju

Ivica Višnjić | foto: privatni album

Ivica Višnjić je iz Daruvara, a trči već četiri godine. Trčanje je počeo prakticirati tek kada je otišao u mirovinu i to sasvim spontano, a sada osvaja medalje na maratonima i polumaratonima.

Sve je krenulo slučajno

Ivica Višnjić ima 73 godine i trčanjem se počeo baviti slučajno. Naime, godinu dana nakon što je otišao u mirovinu je krenuo voziti bicikl, ali vožnja ovim prijevoznim sredstvom nije pogodna za niske temperature pa je odlučio trčati da ne bi morao napraviti pauzu. U međuvremenu se zaljubio u ovu aktivnost, a sada i osvaja medalje.

– Prvi polumaraton sam istrčao u Osijeku 2020. godine, kada sam osvojio prvo mjesto u kategoriji M70. Inače, za sebe sam do sada istrčao 27 polumaratona, tako da prije Zagreba nisam uopće imao sumnje mogu li to istrčati ili ne. Jedini cilj mi je bio odraditi dionicu ispod dva sata, rekao je Ivica Višnjić novinaru Deniju Marčinković za Moj portal.

Iako mu je dobro krenulo, najavio je kako bi ovo mogao biti i kraj njegovog natjecanja zbog niza problema. Utrke počinju u točno određeno vrijeme i održavaju se izvan njegovog mjesta stanovanja, što mu i nije baš zgodno. Ipak, unuka mu je rekla da mora nastupiti i iduće godine pa se zapravo ovaj umirovljenik još dvoumi oko svoje odluke.

ivica Višnjić nakon utrke

Ivica Višnjić | foto: Privatni album

nordijsko hodanje
Trener nordijskog hodanja: 'Dugotrajno bavljenje ovom aktivnošću dovest će do boljeg rada srčanog mišića, a preporučuju je i kardiolozi'

Početak nije bio lagan

Iako danas ruši vlastite rekorde, nekada mu nije sve išlo tako lagano. Krenuo je trčati dva kruga po kvartu, a intenzitet se onda samo povećavao.

– Naime, često sam 21 kilometar istrčao, a da to prethodno nisam planirao. Naprosto bi se osjećao dobro taj dan i ponijelo bi me. Naravno, kada sam tek počeo trčati nisam mogao ostvariti te dužine, a da do toga dođem trebalo mi je godinu dana treniranja. Kao i svi, krenuo sam s dva kruga po parku, pa zatim četiri i tako dalje, opisao je svoje trkačke početke Ivica Višnjić.

Osim trčanja, Ivica se ranije bavio i nekim drugim aktivnostima kao što su stolni tenis, kuglanje, a sada je najstariji aktivni trkač u Daruvaru.

Za kraj je dodao kako ne trči zbog drugih ili zbog zdravlja, već jednostavno uživa u toj aktivnosti. Na odgovor do kada misli trčati je samo odgovorio da ne misli prestati dok god će ići. Nije trčanje jedina aktivnost koja ima zdravstvene benefite, tu je i nordijsko hodanje o kojem nam je sve rekao trener Borna Šeremet u ovom tekstu.

– Želim se osjećati dobro i to je to. A to je nemoguće ako je čovjek totalno neaktivan. To je moj stav. Ne trčim da bih bio zdrav ili nešto u tom pogledu. Naprosto to volim i osjećam se sretan i ispunjen kada trčim, otkrio je umirovljenik za Moj portal.

ivica Višnjić na postolju
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap