Umirovljenica Ružica (75): ‘Danas su djeca naučena malo previše tražiti, a i roditelji neki daju’

Milan Dalmacija
4. listopada 2022.
Priče
A- A+

Zagrepčanka Ružica Vlahović (75) je u mirovini već 20 godina. Vrijeme krati brojnim aktivnostima u Udruzi invalida rada Zagreb, kojoj je članica otprilike jednako toliko. Kaže da je naučila živjeti skromno, pa se čudi mlađim generacijama koje traže sve više.

Ružica Vlahović | Foto: Mirovina.hr

Zagrepčanka Ružica Vlahović (75) u mirovini je već 20 godina. Nekad je radila u Elektrocentru, zatim u Elektrotehni, pa u Elektrokomercu. U biti, to je nekoć bila ista tvrtka, koja je nazive mijenjala spajanjem s drugim tvrtkama. No, i tome je došao kraj.

– Kad je to propalo, imala sam uvjete za prijevremenu starosnu mirovinu, pa sam mogla otići u mirovinu, ali sam još radila u knjigovodstvu. Znate, tu se uvijek dalo naći posla, pa sam radila u jednoj zakladi poslije mirovine. Imala sam 35 godina staža. Nakupila sam i staža i godina i mogla sam tad ići u prijevremenu mirovinu, istaknula je gospođa Ružica.

Mirovina joj sada iznosi oko 3.800 kuna. Tvrdi da je naučila živjeti skromno, s onim što ima i bez zaduživanja. Naučila je to od svojih roditelja. Iako joj pomažu njena dva sina, čudi se sadašnjim generacijama.

– Nije isto imati mirovinu 2.500, 4.500 ili 5.000 kuna. Slušam na radiju kako govore: “Treba dati djeci 500-600 kuna džeparca tjedno.“ Otkud bih dala djeci 500 kuna džeparca? To govore oni koji imaju plaću 15.000 kuna. Tko to može? Danas su djeca naučena malo previše tražiti, a i roditelji neki daju. A cijene su sad otišle gore, govori Ružica Vlahović.

Članica je Udruge invalida rada Zagreba još od kraja devedesetih. Otuda i njeni mnogobrojni hobiji, koji su uglavnom bazirani na aktivnostima s vršnjacima.

– Ja sam dugo u udruzi. Bila sam dok je još bila na Savskoj cesti, od ’98.-’99. sam počela dolaziti. Isto sam dolazila na crtanje, ples, gimnastika, aerobik, sve moguće sekcije. Imaju dosta tih programa i čovjek to treba iskoristiti, zaključila je umirovljenica Ružica.

Copy link
Powered by Social Snap