Umirovljenica Nevenka (73) svojoj unučadi dala štrikane dekice: „Takve neke stvari, čovjek čuva za život“

Barbara Jurišić
26. kolovoza 2022.
Priče
A- A+

Nevenka (73) je dio radnog vijeka bila u transportnom poduzeću, ali, se tijekom rata, prebacila u Hrvatsku vojsku. Posao joj je bio u redu, iako je bio stresan. Život u mirovini, s druge strane, je loš. Nije gladna, žedna ili u hladnom, ali ne može uživati već samo preživljavati. U slobodno vrijeme štrika i šije.

Nevenka (73) u Osijeku
(Barbara Jurišić/Mirovina.hr)

Umirovljenica Nevenka (73), nakon rada u transportnom poduzeću i vojsci, ne živi. Ona preživljava. U mirovini, nema mjesta za uživanje. Smatra kako nije ona jedina kojoj je tako.

24,99 kn
3,32 €
Provjerite ponudu
24,99 kn
3,32 €
prije:
37,99 kn
5,04 €
Provjerite i uštedite

Zewa toaletni papir

Aqua tube, razne vrste, 10 rola
25,99 kn
3,45 €
prije:
39,99 kn
5,31 €
Provjerite i uštedite
29,99 kn
3,98 €
prije:
42,99 kn
5,71 €
Provjerite i uštedite

Podravka grah

Crveni, smeđi ili bijeli
6,49 kn
0,86 €
prije:
9,99 kn
1,33 €
Provjerite i uštedite
Zlata (70) i kćer proputovale svijet s jeftinim rezervacijama: „Svako mjesto ima svoju čar, svoju neku draž“

„Do rata sam radila u transportnom poduzeću, a od rata sam radila u Hrvatskoj vojsci. Bilo je stresno, normalno, bili su neredi, ali što se tiče posla, bilo je oke. U mirovini živjeti, prilično je loše. Nema blagostanja. Gladna, žedna – nisam, u hladnom – nisam, ali da mogu nekako previše uživati, ne mogu. Nema godišnjih, nema ništa. Samo puko preživljavanje. Bogme je tako. Ni radnicima nije lako. Nema zaposlenja dovoljno, što ima, to su slabe plače. U inozemstvu nikad nisam bila pa ne mogu predložiti to nekome. Netko tamo uspije, netko ne. Uvijek se preživljava.“ – rekla je umirovljenica Nevena.

Slobodno vrijeme krati štrikanjem i šivanjem. Svoje radove dijeli s drugima. Pletene deke dala je svojim unucima. Još uvijek se druži s njima, ali oni nisu više mali.

“U slobodno vrijeme šijem i štrikam. Posebno sam ponosna na dekice od sastavljene od različitih boja i različitih vrsta vune. Darovala sam ih unucima. Takve neke stvari, čovjek čuva za život. Još uvijek se družim s unučadi. Više nema nekih velikih dogodovština jer oni su već veliki. Imaju oko 30 godina. Ono što je bilo u mladosti, kada su oni bili jako mali, to sam već i zaboravila.”- završila je gospođa Nevenka.

Umirovljenica Nevenka (73) svojoj unučadi dala štrikane dekice: „Takve neke stvari, čovjek čuva za život“
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap