Umirovljenica Ljiljana učinila je ono što mnogi ne bi, spasila život jednom galebu

Jasmina Grgurić
15. prosinca 2020.
Priče
A- A+

Umirovljenica Ljiljana Maričić učinila je nešto što mnogi prolaznici zasigurno ne bi. Tijekom šetnje psa na plaži otoka Vira spazila je ozlijeđenog galeba. Uzela ga je u ruke i odvela kući kako bi mu spasila život. I u tome je uz pomoć stručnjaka i uspjela. Ptica se uspješno oporavlja kako bi se na proljeće mogla vratiti u svoje prirodno stanište.

Foto: Privatni arhiv

Što znači imati dobru volju i veliko srce unatoč pandemiji koja je izolirala građane pokazuje priča 65-godišnje umirovljenice Ljiljane koja je spasila život ozlijeđenom galebu. Primijetila ga je pokisloga i nepokretnoga ispod klupe na virskoj plaži dok je krajem rujna šetala psa. Uzela ga je u ruke i odvela kući, a oporavak ptice uz pomoć stručnjaka trajat će sve do proljeća kako bi se mogla vratiti u svoje prirodno stanište.

Nije htio ni jesti ni piti, ali nisu odustajali

“Ležao je nemoćno, kada sam mu prišla nije uopće reagirao agresivno, štoviše mirno sam ga uzela, a on se nije pokušavao obraniti. Kasnije sam od drugih ljudi preko Facebooka saznala da on tu leži već nekoliko dana. Zato je bez hrane i vode tako onemoćao” – za portal Glas otoka ispričala je Ljiljana koja sa suprugom živi u Karlovcu, dok ljeti iznajmljuje apartmane na Viru.

Galebu Gojku, kako su ga nazvali mlađi članovi obitelji, u početku nisu znali kako pomoći pa su krenuli kontaktirati brojne veterinarske ambulante u Zadru. No, pomaka nije bilo jer se oni nisu bavili divljim životinjama.

 

“S obzirom da nije htio jesti ni piti, pokušala sam ponovno preko Facebooka u virskim grupama doznati kako dalje i tim sam putem dobila informaciju da bi ga mogao zbrinuti Centar za zbrinjavanje i pomoć divljim životinjama AWAP iz Zagreba, koji radi u sklopu Zoološkog vrta” – kaže ova umirovljenica te dodaje kako je tada došla do gospođe Ingeborg koja joj je pružila prve savjete kako galeba hraniti na špricu usitnjenom hranom.

Foto: Privatni arhiv

Prima terapije i druži se s još četiri galeba

Hranila ga je špricom, ali Gojku i dalje nije bilo bolje. Nije mogao stati na noge, jedino je glavu držao u zraku. Ljiljana je ubrzo od mještana doznala za zadarsku ambulantu Puntamika, gdje je veterinar obavio pregled i ustanovio da galeb nema lomova, već da je samo iscrpljen. Moguće da je nastradao u jakoj oluji i tuči koja je zadesila Vir u danima prije nego što je pronađen. Savjet je bio da ga nastavi hraniti i upalilo je! Počeo je pokazivati prve znakove oporavka i fizičke kondicije, a njegova spasiteljica nosila ga je na plažu gdje bi ležao i kljunom si čistio perje.

Foto: Privatni arhiv

“Tada sam prvi put osjetila jačinu galebova kljuna jer kada te uhvati kao da te netko primi kliještima, stoga sam ga od tada počela hraniti u rukavicama” – priča ova umirovljenica.

Foto: Privatni arhiv

Gojko je pretežito boravio u velikom obiteljskom dvorištu s vrtom i voćnjakom u Karlovcu, gdje bi ga Ljiljana uz pomoć supruga, držeći ga svatko za jedno krilo, šetali te je tako galeb nakon nekog vremena konačno samostalno stao na noge. Danas već samostalno i jede, a do konačnog oporavka Gojko će se nalaziti u Centru AWAP u Zagrebu gdje prima terapije i druži se sa još četiri galeba koja su također imala tu sreću naći se u oporavilištu. Vjeruje se da će se Gojko vratiti na svoj Vir u travnju 2021. godine, piše Glas otoka.

Umirovljenica Ljiljana učinila je ono što mnogi ne bi, spasila život jednom galebu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap