Stvarno urnebesno: Umjetnik pomoću posebnog alata rekreirao omote jugoslavenskih ploča s licima naših političara

Luka Kalac
19. studenoga 2023.
Priče
A- A+

Teško je u jednoj rečenici opisati čime se sve bavi zagrebački umjetnik i filmski redatelj Filip Filković Philatz. Iza sebe ima niz dokumentarnih serijala, kratkometražni film, hrpu spotova za glazbenike poput Gibonnija, 2Cellos, Vatre, The Frajli i mnogih drugih. Poznat je i po realizaciji fenomenalne ideje starog Zagreba u minijaturnim staklenkama, kao i ‘Malog Zagreba’ koje je postavio diljem glavnog grada. Sada na svojim društvenim mrežama ima novi projekt gdje uz pomoć umjetne inteligencije prikazuje poznate političare u novim ulogama pa su tako Kolinda Grabar-Kitarović, Andrej Plenković i još poneki postali lica na fiktivnim pločama iz nekog drugog vremena.

AI generirane fotografije poznatih političara

Poznati političari na omotima ploča | Foto: Lucija Očko/Filip Filković Philatz

Uz to što je filmski redatelj i glazbenik, Filip FIlković, poznat i pod svojim umjetničkim imenom Philatz, pokretač je umjetničke organizacije Kunstterrorist. Iza sebe ima zavidan opus i višegodišnji staž s kamerom u rukama. Njegovi radovi definitivno ne prolaze ispod radara, a otkrio nam je da mu je cilj i ovih fotografija političara na pločama iz Jugoslavije bio potaknuti ljude na raspravu. Upravo mu je to i pošlo za rukom. Zanimljivo je kako ove radove i ne smatra umjetnošću, već ih kategorizira kao memeove.

Spajanje prošlosti i sadašnjosti

Ako se pitate kako je Filip Filković došao na ideju stavljanja lica naših političara na omote ex-yu albuma, objasnio nam je kako mu je intencija bila spojiti prošlost i sadašnjost. Prema njegovim riječima, ovi fiktivni albumi, koji vizualno odražavaju jedno posebno vremensko razdoblje, u kombinaciji s licima današnjih (i nekadašnjih) političkih lidera, za njega predstavljaju metaforu za kontinuitet i promjene kroz vrijeme.

– To je i način da se kroz ovakav ludi koncept promatraju političke figure iz drugačije, neočekivane perspektive, ponekad s dozom humora i satiričnog komentara. Realno gledano, ovo spada pod kategoriju memea, rekao nam je Filković u razgovoru.

Ljudska kreativnost i umjetna inteligencija

Kreativni 40-godišnji Zagrepčanin je dodao kako je korištenje umjetne inteligencije (AI) u ovom procesu kod njega započelo kao eksperiment u izražavanju kreativnosti i tehnološke inovacije.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Filip Filkovic Philatz (@philatz)

– U ovom periodu prošle godine sam krenuo raditi prve eksperimente. AI tehnologija omogućava transformaciju ideja u vizualne prikaze s nevjerojatnom preciznošću i detaljima, što bi ručnim putem bilo izuzetno vremenski zahtjevno ili čak nemoguće. AI služi kao alat koji proširuje granice tradicionalne umjetnosti, omogućavajući stvaranje neobičnih i intrigantnih djela, dodao je.

Stari Zagreb u staklenkama
Stari Zagreb u staklenkama: 'Ovaj projekt je namijenjen svima koji vole Zagreb, a služi kao metafora sjećanja'

Cilj mu je potaknuti ljude na razmišljanje i diskusiju

Baš kao i svaki istinski umjetnik, Philatz se ne opterećuje reakcijama, već neprestano stvara. Budući da svoje radove objavljuje na Instagramu ili forumu Reddit, u početku poprati inicijalne reakcije, ali zbog količine posla koju ima, ne stigne se dubinski baviti tom analizom.

– Po onome što vidim po objavama i komentarima, ovaj koncept je definitivno izazvao razgovore i različite interpretacije, što je i bio jedan od ciljeva – potaknuti ljude na razmišljanje i diskusiju, objasnio je Filip Filković.

Zanimljiv je njegov odgovor na pitanje o reakcijama starijih osoba na konkretno ovaj rad jer su to ipak albumi njihove mladosti.

– Nisam siguran jer nisam komunicirao previše sa starijim osobama o ovom konceptu. Ako i jesu, onda je to pretpostavljam neki nostalgičan podsjetnik na prošlost, dok za neke možda predstavlja neobičan suvremeni preokret, zaključio je zagrebački umjetnik i filmski redatelj o čijim radovima možete pročitati i ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap