U službi humanosti: Starijima čiste snijeg, pripremaju drva i dostavljaju pomoć

Jasmina Grgurić Zanze
26. veljače 2018.
Priče
A- A+

Zimski uvjeti najteže su pogodili starije i nemoćne osobe koje žive u zabačenim ruralnim krajevima. Zaleđenim cestama kroz snježne nanose do njih se svakodnevno probijaju djelatnici Crvenog križa noseći im pomoć, ali i pomažući u pripremi drva i čišćenju snijega.

Foto: Jasmina Grgurić/Mirovina.hr

Hrvatsku su jutros dočekale vrlo niske temperature do -11 Celzijevih stupnjeva. Zima je svoje zube najjače pokazala u ruralnim krajevima gdje je najviše snijega, a uz nove padaline nije pomogao ni hladni sjeverni vjetar.

Mnogi bez struje i vode u nehumanim uvjetima

I dok u stanu s centralnim grijanjem i toplom dekom nema razloga za uzbunu, najteže je starijim i nemoćnim osobama u zabačenim selima do kojih se zametenim cestama teško dolazi. Neki od njih nemaju ni struje ni vode. S njihovim se teškoćama svakodnevno suočavaju djelatnici Crvenog križa koji im razvoze pomoć, hranu i ostale potrepštine. Ovih dana starijim korisnicima pojačano cijepaju i pripremaju drva te čiste prilaze, uz redovnu pomoć i njegu u kući.

Obišli su tako i Marijana Matoševića s područja Siska, Ljubicu Žilajković iz Gornjeg Komareva i Mireka Vrbančića iz Grede. Svi oni žive u teškim uvjetima, a pomoć po ovakvim vremenskim uvjetima još im je više neophodna.

Pod težinom snijega urušava mu se krov

Baka Ljubica Žilajković u trošnoj kućici živi bez struje, a iako ima mirovinu od 1.700 kuna, ona joj nije dovoljna za preživjeti mjesec. Nažalost, taj joj je iznos zakonska prepreka za ostvarivanje socijalnih prava, iako nekoliko stotina kuna mjesečno troši na lijekove za dijabetes. Unatoč tomu, sisački Crveni križ pokušava joj pomoći riješiti priključak za struju.

Marijanu Matoševiću pod težinom snijega počeo se urušavati krov. Zbog nehumanih uvjeta u kojima živi uveden je u postupak stjecanja socijalnog stana.

Marijanu Matoševiću pod težinom snijega prijeti urušavanje krova

Pomoć je ovih dana dostavljena i Mireku Vrbančiću iz Grede koji također stanuje u neljudskim uvjetima bez struje i vode, a kao novog korisnika obilaze ga djelatnici sisačkog Crvenog križa.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap