Predivna gesta: Volonterka Mia spaja napuštene mačke i umirovljenike, a sve na obostrano zadovoljstvo

Ana Kanazir
28. siječnja 2024.
Priče
A- A+

Mia se u slobodno vrijeme volonterski bavi životinjama kojima je potrebna pomoć. Osim životinjama, bavi se i ljudima u potrebi pa joj je na pamet pala ideja kako spojiti ovo dvoje, točnije kako pomoći umirovljenicima koji su usamljeni, ali i mačkama koje su napuštene. Tako je odlučila pozvati umirovljenika da udome ove dlakave životinje, a svi troškovi su njezina briga.

Umirovljenica u stanu s mačkama

Mijina mama s mačkama | Foto: privatna arhiva

Životinje ljudima unose sreću u svakodnevicu, a pravi su odabir za starije osobe koje se često osjećaju usamljeno. Upravo je na jednu odličnu ideju koja povezuje ove dvije skupine došla i volonterka Mia, a ispričala nam je sve detalje.

Umirovljenici sa psom
Kućni ljubimci utječu na zdravlje starijih, a posebno pomažu samcima pri čemu usporavaju kognitivni pad

Ideja za pomoć umirovljenicima

Kućni ljubimci, pogotovo mačke, mogu svakome uljepšati dan svojim neobičnim ponašanjem ili pak predenjem dok ih mazite. Od velike pomoći su posebno starijim osobama koje se možda osjećaju usamljeno, a kućni ljubimac im ipak pravi društvo. Ovo nije samo činjenica, već su sve dokazala istraživanja, o čemu smo pisali i ovdje.

Sve ove stvari zna i volonterka koja pomaže napuštenim životinjama i ljudima u potrebi, a koja je i administratorica stranice ‘Šapoljupci’ na jednoj društvenoj mreži. Upravo je tako došla do ideje kako bi mogla pomoći umirovljenicima, ali i mačkama.

– Kao administrator na stranici ‘Šapoljupci’, imam uvid u situaciju na terenu. Razgovaram s drugim kolegama volonterima te sam upoznata sa stvarnom stanjem situacije. Skloništa za mačke u Hrvatskoj nema, to je činjenica. Stanovi volontera ili prostori udruga nisu skloništa, a životinjica je svake godine sve više, rekla nam je Mia.

Uz problem smještaja, javlja se i problem udomitelja. Kako kaže, nažalost ima malo kvalitetnih udomitelja koji shvaćaju da su životinje živa bića koja trebaju brigu, pažnju i ljubav, dok neki ne uzimaju u obzir i to da životinje žive dulji niz godina.

Troškovi će biti podmireni

– Imati kućnog ljubimca postao je pravi pravcati luksuz, jer i hrana, oprema i veterinarski troškovi stvarno su cjenovno otišli u nebo. Tu sam pomislila na umirovljenike koji ako su usamljeni ne mogu ništa promijeniti jer često nemaju sredstava niti za pristojan život. Pa kada već ionako od svoje plaće kupujem hranu za mace koje su pod mojom skrbi, zašto ne bi nekog umirovljenika napravila sretnim da o tom segmentu ne mora brinuti. Niti da mora brinuti o veterinarskoj skrbi, objasnila nam je volonterka.

Otkrila nam je kako je njezina odlična akcija urodila plodom i kako joj se javljaju ljudi, neki i za stalno udomljenje, a neki su se javili da bi donirali sredstva za pojedinu mačku.

– Ja u svemu vidim samo dobro, i za našu stariju populaciju i za mace koje trebaju dom. U niti jednom projektu koji volonterski radim ne gledam da bi imala osobnu korist. To znaju svi koji me prate, rekla nam je Mia. Ako želite udomiti mačku i obogatiti si život, možete se javiti na broj 092 2010 308.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap