Prabaka Mara na kuglačkoj stazi bez muke obori “devetku”

Jasmina Grgurić Zanze
28. prosinca 2017.
Priče
A- A+

Kuglanje, sport čija tradicija seže sve do drevnog Egipta gdje su u jednoj od grobnica pronađeni prve kugle i čunjevi iz 3200. godine prije Krista, sve je popularniji u Hrvatskoj i među mladima kao jedan od „retro“ sportova u kojima ipak najviše „razvaljuju“ naši djedovi i bake pa i – prabake. A jedna od njih je i 67-godišnja Mara Mađer koja svoje slobodno vrijeme bez dolazaka na stazu više ne može ni zamisliti.

Mara je donedavno bila jedina žena, dok je najstariji član Vlado Jakovac, foto: J. Grgurić/Mirovina.hr

Žena u kuglani, k tome još i prabaka koja dva sata treninga od 120 bacanja – pri čemu kuglom teškom nekoliko kilograma često obori svih devet čunjeva – odradi „lijevom rukom“, nije čest prizor. No, sve te stereotipe i predrasude ruši Mara Mađer, donedavno jedina ženska kuglačica rekreacijskog kluba „Umirovljenik I“ pri sisačkoj Udruzi umirovljenika. Dvaput tjedno obavezno se sa svojom muškom ekipom nađe u jedinoj preostaloj sisačkoj kuglani, dvosatne treninge shvaća kao obavezu i ne propušta niti jedan. Zahvaljujući tomu u izvrsnoj je kondiciji, a mišići su se već naviknuli na ovaj izuzetno fizički težak i zahtjevan sport. Nas je zanimalo i kako okolina gleda na ovu neobičnu aktivnost za ženu, a kamo li onu u mirovini.

Pobjeđuju mlade ekipe

„Moja okolina je zadovoljna i oni koji znaju ne vide ništa čudno u tomu, a  onaj tko ne zna ostane isprva malo iznenađen. Donedavno sam bila jedina među muškima i nije mi bio ni najmanji problem, jer volim muško društvo, a sada kugla još jedna žena. Fizički je zahtjevno, ali navikla sam se i na ovaj način održavam formu jer dok kuglate radi sve i jedan mišić. Počela sam prije 20 godina dok sam radila u trgovačkom centru Gradski magazin u kojem smo imali rekreacije. Nije to samo kuglanje, nego i natjecanja na kojima smo često osvajali prva mjesta, zatim druženja i fešte „ – otkrila nam je prabaka Mara na kuglačkoj stazi dan prije važne utakmice.

Prabaka Mara Mađer bez problema odradi 120 hitaca po treningu foto: J. Grgurić/Mirovina.hr

A koliko je kuglanje uopće popularno među starijom generacijom ispričao nam je voditelj kuglačke sekcije pri Udruzi umirovljenika, Dragutin Dragočajac navodeći kako je na županijskoj razini čak 17 rekreativnih klubova, dok je u njegovoj ekipi dvadesetak aktivnih članova koji natjecanja vikendom shvaćaju vrlo ozbiljno. Da je tomu tako potvrđuje kako su često pobjeđivali mlade ekipe, čemu u prilog svakako ide iskustvo, ali ne zaostaju ni po snazi.

„Kuglanje nam je već u navici pa dobrim dijelom dolazimo i zbog druženja. Počeo sam dok sam još radio i nastavio s umirovljenicima, a u zadnje vrijeme mi je teže s obzirom na povrede nevezane uz ovaj sport za koji se ne može reći da je opasan, nego više naporan. Nezgoda nema, premda se dogodi da se ponekad netko posklizne. Na treninzima nastojimo odraditi svih 120 hitaca, dakle po 30 na sve četiri staze, koliko je i na natjecanjima. Nekoliko godina zaredom bili smo prvi među svim rekreativcima, a osim iskustva, truda i vježbe, potrebno je malo sreće“ – kaže 63-godišnji umirovljeni HŽ strojovođa, Dragutin Dragočajac.

Najstariji igrač ima 75

Da godine i kuglanje i te kako idu zajedno dokazuje i najstariji član ove ekipe, ali ujedno i jedan od najboljih, 75-godišnji Vlado Jakovac. Kuglati je počeo prije osam godina, ali je i prije toga znao „bacati“ s društvom. Sada je to ipak puno ozbiljnije.

„Dok sam radio nisam imao vremena, osim povremeno vikendom. Sada dolazim redovito i nastavit ću tako sve dok mogu bacati. Na početku sam razmišljao samo kada bih barem mogao ostvariti rezultat kao naš Drago, a sada to često ostvarim i bilježim više od 500 srušenih čunjeva. Tu se negdje ujedno i kreću rekordi na našoj razini, dok profesionalci idu preko 600. Kuglanje je izvrsno za održavanje kondicije, ali i jedna velika zabava, no rezultat na natjecanjima jako nam je važan jer ulažemo velik trud“ – kaže najstariji kuglač, Vlado Jakovac.

Sudeći prema ovogodišnjim statistikama već s početka sezone, Umirovljenika I čeka još jedna uspješna sezona kao dokaz da nisu važne ni godine ni spol, nego čvrsta volja.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap