Penzići za našu djecu: Slikarski radovi riječkih umirovljenica prodani u humanitarne svrhe

Jelena Ratko
8. svibnja 2018.
Priče
A- A+

Matica umirovljenika grada Rijeke desetu godinu zaredom priključuje se humanitarnoj akciji „Sve za našu djecu“  koju organiziraju Kanal Ri i Udruga Riječko srce. Prodajna izložba slikarskih radova riječkih umirovljenica “Penzići za našu djecu” bila je postavljena ispred ulaza u Maticu.

Foto: mirovina.hr

U ponedjeljak, u Kružnoj ulici održana je prodajna izložba slika koje su naslikale, uljem na platnu, umirovljenice i članice Matice, na likovnim radionicama pod mentorstvom umjetnice Anije Škrobonje. Osim umjetničkih radova, prodavali su se i “nonini kolači”, a sve to uz note starih vinila.

Umirovljenici humanitarci

Sva sredstva prikupljena od prodaje slika i kolača donirat će se Udruzi Riječko srce za uređenje senzorne sobe Odjela za slijepe i slabovidne učenike Osnovne škole Pećine.

Slikarsku radionicu organizirala je članica Matice Saša Obradović Danilović, koja koordinira s drugim radionicama – radionicom pupa – gdje se izrađuju lutke i torbe od tkanine; radionice stilista i dekupaža, koje su također uključene u akciju. Oni će svoje radove na riječkom Korzu izlagati u nadolazeća tri dana.

U Kružnoj je bilo izloženo tridesetak radova. “Donirali smo već za slijepe i slabovidne – imamo svako toliko akcije na Korzu i sudjelujemo na aukcijama slika koje organizira riječko Sveučilište, a autorice su svake godine naše umirovljenice – naše curice”, objašnjava Obradović Danilović te ističe kako je ovo deseta godina zaredom da riječka Matica sudjeluje u ovom događaju humanitarnog karaktera.

Slikanje umjesto serija

Obradović Danilović i sama slika otkako je u mirovini, “zimi više, ljeti manje”, kaže – no redovito. Slikanje ju, tvrdi, ispunjava, kao i organiziranje izložbi i radionica.

“Mislim da bi umirovljenici, kada bi se priključili ovakvim radionicama”, kaže, “promijenili društvo, ne bi gledali serije i jako dobro bi se osjećali, uz pozitivnu vibru – kao i svi penzioneri koji pohađaju ove radionice”.

Neki od njih na radionicu dolaze već deset godina, a Obradović Danilović poziva sve zainteresirane da se priključe, pogotovo muškarce. “Ne znam zašto muški ne dolaze”, govori uz smijeh, te dodaje kako su jedinu dvojicu umirovljenika koji su došli na radionicu izgubile zbog lošeg zdravlja koje im je onemugućavalo dolaske, zbog čega je svim polaznicama jako žao.

“Što se slikarstva tiče, krivo uvjerenje postoji da ako u osnovnoj školi nismo znali cvjetić nacrtati, nemamo talenta za crtanje – svi znamo slikati, samo nas netko treba naučiti kako razmišljati i pokazati tehniku da naučimo kako ono što mislimo prenijeti rukom na papir”, objašnjava Ania Škrobonja, mentorica umirovljenica.

Zaljubljena u penziće

Škrobonja objašnjava kako neke gospođe u roku od samo osam dolazaka napreduju nezamislivo brzim tempom i svojim slikama uspijevaju doći u rang s profesionalnim slikarima. “Slikarstvo nije glazba u kojoj moramo znati notni zapis da bi znali izvesti melodiju”, ovdje je jednostavnije, tvrdi.

“Treća životna dob ima svoje sitnarije koje ih gnjave – malo tremor ruke, malo se ne vidi, pa malo skolioza, pa spondiloza, pa sve nešto gnjavi, međutim – da vi znate kako se lijepo slika kada lagano drhti ruka! Slike ludo ispadnu, mi umjetnici se trudimo da tresuckamo ruku da dobijemo takav efekt”, objašnjava Škrobonja, inače međunarodno priznata slikarica.

Zaklada Sveučilišta u Rijeci poslala ju je prije tri godine da penzionerima pomogne napraviti slike za aukciju slika Društvo znanja. Mjesec dana radila je s umirovljenicima na tom projektu kao mlada magistrica kulturologije.

“Došla sam na mjesec dana i zaljubila sam se u njih, nisam više znala otići, pa sam ostala zauvijek”, kaže Škrobonja.

Veterani Planinarskog društva Kamenjak Ana i Sergio kupci su prve slike koja je na izložbi prodana. “Oboje smo iz Splita, pa smo kupili ovu koja podsjeća na more, premda kao planinari volimo i planinu, ne samo more”, rekao je Sergio.

“Jedrilice spremne za start i okupane suncem”, kako ih opisuje Ana, ukrasit će njihov dom, a novac od prodaje te slike uljepšat će boravak u školi mnogim osnovnoškolcima iz OŠ Pećine.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap