Ovaj 91-godišnji umirovljenik živi u domu, šije bez naočala, a ima i bogatu životnu priču

Ana Kanazir
30. prosinca 2022.
Priče
A- A+

Frano Restović je 91-godišnjak koji živi u Domu za starije Dubrovnik, a u svojim godinama i dalje često šije i to bez naočala. Tako je i u dom donio svoju šivaću mašinu na kojoj uživa raditi. Iako, kako kaže, godine rade svoje, on se i dalje ne predaje i sretan je dok radi. Ispričao je i detalje iz svojega života, koliko je dugo bio u braku, ali i čime se prije bavio.

umirovljenik frano restovic

Umirovljenik Frano Restović za šivaćom mašinom | foto: DuList.hr – https://dulist.hr/

Frano Restović po struci je tapetar i dekorater, ali je ovo svoje zanimanje u poznim godinama zamijenio šivanjem. Priznaje kako mu danas treba puno vremena da sašije jednu stvar, ali to mu ne smeta previše. Iako i sada ima ispunjene dane, ispričao je svoju obiteljsku priču, kako je nekada provodio vrijeme, ali i da je u braku bio 60 godina – bez svađe.

Stanislav i gitare
Umirovljenik (69) iz Grobnika otkrio novi hobi u mirovini: 'Meni je svaka nova gitara izazov, nešto što me opušta'

Slučajno je završio u Dubrovniku

Ovaj umirovljenik je rođeni Bračanin. Odrastao je u velikoj obitelji, sa šestero djece. Kao mlad je izgubio oca, a nakon toga se s majkom odselio u Split pa ga je put, godinama kasnije, doveo i do Dubrovnika, gdje mu je živio brat.

– Išao sam vidjeti brata. Bio sam tu kod njega i nevjeste desetak dana. Meni se nekako Dubrovnik svidio, na prvi pogled! Rekao sam bratu: “Ja bih došao ovdje raditi, kad bih našao dobar posao – bolje plaćen ili bar koliko je u Splitu”, ispričao je Mariji Prkut za DuList.

Nije bilo potrebno dugo da dođe živjeti u ovaj grad. Vrlo brzo je našao posao u tvrtki Auto Dubrovnik, a radio je i mnoge druge kreativne stvari poput tapeciranja namještaja i automobila. Prisjetio se tog vremena, ali komentirao današnju ponudu namještaja.

– Kakve sam ja fotelje radio. Danas ih ne rade takve. Kad vidim današnje fotelje i kauče, kako ih rade… Prije se to radilo kvalitetnije, kako treba. Sve se to ručno radilo… I tad se u gradu imalo dosta za kupiti. Bilo je, kako ne. U povijesnoj jezgri si mogao prije naći sve…, otkrio je gospodin Frano.

Sa suprugom se nikada svađao

Osim što je u Dubrovniku radio, živio i uživao, pronašao je i svoju ljubav, ženu s kojom je bio u braku 60 dugih godina. Nažalost, Kate je umrla upravo u 60. godini braka, a sada se prisjetio kako su se voljeli te dodao da se nikada nisu svađali.

– Moja pokojna supruga Kate radila je u jednom ugostiteljskom objektu u gradu, cijeli svoj radni vijek. S njome sam se upoznao na Božić 1955. godine. Nakon toga smo čekali Novu godinu. Od tada smo bili nerazdvojni. Nije bilo dana da nismo bili zajedno. Znate li koliko smo se vjerili? Četiri mjeseca. Vjenčali smo se u travnju 1956. godine. U braku smo bili 60 godina. Ona je umrla u 60. godini braka… Nikad mi nije rekla grubu riječ, ni ja njoj, priznao je Restović.

Copy link
Powered by Social Snap