Otok Zlarin je bogatiji za još dva hladnjaka s knjigama, a napravili su i urnebesan vodič za goste i turiste

Ana Kanazir
6. kolovoza 2023.
Priče
A- A+

Na otoku Zlarinu od prošle godine postoje hladnjaci u kojima se nalaze knjige. Ovi hladnjaci služe kao vitrine, a knjige može posuditi baš bilo tko. Saznali smo da su ‘knjižideri’, kako ih nazivaju, preživjeli sve uvjete, ali i da su postavljena nova dva s istom namjenom na novoj lokaciji. Uz to, začetnica ove ideje je uz pomoć kolege napravila i smiješan vodič za goste.

Posebni hladnjaci s knjigama na Zlarinu i dvije ženske osobe ispred njih

Ksenija Kušec i kolegica ispred novih knjižidera | Foto: Privatna arhiva

Posebni hladnjaci s knjigama su nastali od jedne ideje i podrške brojnih mještana. Dva takva hladnjaka se već godinu dana nalaze na Zlarinu, a sada je ovaj otok postao bogatiji za još dva ista izloga s knjigama.

knjižoder
Na Zlarinu postoje knjižideri, hladnjaci s knjigama koje bilo tko može posuditi, a saznali smo kako je sve krenulo

Knjižideri od prošle godine su položili ispit

O pretvaranju pokvarenih hladnjaka u izloge s knjigama ispričala nam je gospođa Ksenija Kušec. Ona je prošle godine otkrila da puno knjiga leži u kino dvorani u Zlarinu pa je razmišljala što bi s njima mogla napraviti da ne propadaju. Nakon toga se javila Turističkoj zajednici i rodili su se ‘knjižideri’ koji su tada postavljeni ispred Turističke zajednice, na rivi. Kako su izgledali sami počeci ovih izloga s knjigama možete vidjeti i ovdje.

Doznali smo i nastavak priče s knjižiderima. Naime, javila nam se gospođa Kušec koja nam je otkrila da su frižideri u godinu dana položili ispit.

– Knjige su cijelo vrijeme bile na suhom, nije ulazila prašina, vlaga ni voda. Kažu mještani da im je to oživjelo zimu, jer su posuđivali i čitali. Što se tiče izbora naslova, ima svega i svačega: Od klasika pa do modernih hrvatskih i stranih autora, kuharica (mislile smo to maknuti, ali vidimo da svako malo nestanu, pa se vrate), vrtlarskih priručnika, dječjih slikovnica, otkrila nam je Ksenija.

čišćenje prije postavljanja knjižidera

Čišćenje prije postavljanja knjižidera | Foto: Privatna arhiva

Knjižideri | Foto: Privatna arhiva

Jedan hladnjak je za dječje knjige, drugi za sve ostale

Ipak, ono što je ove godine novo je dodatna lokacija na kojoj se nalaze još dva hladnjaka. Tako se sada uz već dobro poznati prostor ispred Turističke zajednice, oni nalaze i u Podoštricu, blizu gradske plaže, gdje je jedan hladnjak za dječje knjige, a drugi za sve ostale. Svi koji idu na kupanje tako mogu besplatno uzeti knjigu i uživati u njoj nakon što se vrate iz mora na svoj ručnik, a kasnije knjigu vraćaju na isto mjesto gdje su je uzeli.

Prije postavljanja hladnjaka morali su pripremiti prostor, sve očistiti od smeća, porezati grmlje, ali i pripremiti dobivene hladnjake. Ponovno je na dijelu bio timski rad, a projekt je odobrila i Turistička zajednica, sada u novoj postavi.

– Frižidere smo počeli puniti knjigama i svako malo vidimo ljude kako ih otvaraju, premeću po njima i uzimaju ih sa sobom. Ideja nam je kao i s prva dva frižidera, da ovakva vrsta otvorene knjižnice služi ne samo za vrijeme ljetne sezone, već da bude ‘punkt’ koji će i mještane koji ostaju na otoku cijele godine, veseliti i davati im neki zgodan sadržaj, rekla nam je Kušec.

Dodala je i kako ne evidentiraju posuđivanje i vraćanje knjiga, ali i kako ljudi sami donose knjige.

zlarinski vodič u više boja

Zlarinski vodič | Foto: Privatna arhiva

Poseban vodič za goste

Uz spomenute hladnjake, ove godine su za turiste i goste pripremili poseban duhovit i sarkastičan vodič, brošuru koju dijele svima zainteresiranima, a u kojem se, kako nam kaže Ksenija, šale sami sa sobom. Napisan je na specifičnom dijalektu Zlarina, a napisali su ga gospođa Ksenija i Dario Gregov (zapovjednik DVD-a Zlarin), koji ga je i preveo na zlarinski. Da najbolje steknete dojam ovog vodiča, Ksenija nam je izdvojila dio koji se odnosi na spomenute hladnjake.

– Biblioteka nan je u frižiderima, eto kakovi smo. Sve se vrti u ili kolo frižiderov, pa i libri. Smištena je ispr Turističke, na Galinoj rivi. Tote učinite veliki kolobar i najbolje da se ne približavate, jer ki vas vidi da iz frižiderov vazimljete libre, misliti će da ste porebambili ili da ste u njih hranili botulje o vina. Komu je to šalvadigu palo na pamet?, navodi se u vodiču.

Cijeli vodič možete vidjeti ispod:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap