Mate (68) umirovljeni strojobravar: Treba imati strasti za radom i živjeti bez gnoja u srcu

Barbara Jurišić
13. kolovoza 2022.
Priče
A- A+

Mate (68) umirovljeni je strojobravar kojem je svaki dan na poslu počinjao zafrkancijom. Smatra kako su veće šanse da posao bude obavljen kako treba ako imate strast prema njemu. U mirovini puno planira, ali se trenutno ne bavi ničim te kaže kako ima vremena. Bavio se pčelama dok mu prijatelj pčelar nije poginuo i planira se ponovno prihvatiti toga hobija.

Mate (68) u Osijeku
(Barbara Jurišić/Mirovina.hr)

Umirovljeniku Mati (68) je posao, svaki dan, počinjao zafrkancijom i, zbog toga, mu je bilo ljepše raditi. Anegdote su mu bile neizbježne jer je radio s ljudima. Unatoč tome, rad je rad te treba postojati strast prema poslu da bi bio napravljen kako treba.

Treba postojati strast prema onome što radite

Umirovljenica Ruža (72): „Ako ne vidiš pet koraka unaprijed, sam sebi reci da nisi zadovoljan sa sobom“

„Bio sam  strojobravar VKV. Anegdota je bilo izuzetno puno, ali nije to do posla. Kada živite život, ima toga pun kufer. Čim si ti s ljudima i družite se, onda ima zafrkancija na pretek. Svako jutro kad dođemo na posao, ovaj pozove poslovođu koji bi uvijek reagirao s ‘ što me zeza da me zeza’. Svako jutro. To je bila uvijek ta prva zafrkancija. Inače smo se svako jutro zafrkavali. Bilo je odmah ljepše raditi, al’ čujte rad kao rad.“-priča gospodin Mate.

Mora se raditi, kaže, ali u svakom radu mora postojati strast. Sve što se radi mora biti sa strasti jer, ako nije tako, to nije to. Ako se automehaničar ne želi zaprljati dok radi svoj posao, onda to možda nije za njega. Ako kopate u vrtu, morate kopati kako treba. Nema tu puno mudrosti, što god radili, posao treba biti napravljen kako treba, a šanse su, za to, veće ako imate strasti.

„Treba živjeti bez gnoja u srcu“

„Bio sam vatrogasac, kuglanjem se bavio, trčao, sad još uvijek malo trčkaram. Usputno sam se bavio pčelama s prijateljem, ali čovjek je otišao na jedan pčelarski sajam i poginuo. I ja sam trebao ići s njim, ali me taj put nije pozvao da idem. Godine 2018., ako se sjećate, išli su prema Slatini, tamo negdje kod Donjeg Miholjca, zima je bila, on je izgubio kontrolu i poginuli su.“ – govori umirovljenik Mate.

Matija (61): Mirovina je tako velika da se moram baviti nečim kako bih si popravio budžet

Trenutno se ničime ne bavi. Ima vremena, kaže. Puno planira, ali nije se još odlučio. Htio bi ponovno nabaviti pčele i baviti se time. Nije mogao uzeti pčele od svojeg prijatelja. Ponovio je kako ima vremena, barem misli. Ne zna koliko mu je ostalo vremena, ali smatra kako to nitko ne zna.

24,99 kn
3,32 €
Provjerite ponudu
24,99 kn
3,32 €
prije:
37,99 kn
5,04 €
Provjerite i uštedite

Zewa toaletni papir

Aqua tube, razne vrste, 10 rola
25,99 kn
3,45 €
prije:
39,99 kn
5,31 €
Provjerite i uštedite
29,99 kn
3,98 €
prije:
42,99 kn
5,71 €
Provjerite i uštedite

Podravka grah

Crveni, smeđi ili bijeli
6,49 kn
0,86 €
prije:
9,99 kn
1,33 €
Provjerite i uštedite

„Novaca nikad nije dosta, ali, ako ga nemaš uopće, moraš to sve naći. Ne smije se biti prezahtjevan, jer ako jesi, nema ništa od tog. Život ti donese mnogo, ako si ti skroman čovjek. Ako nisi, nećeš nikada imati dovoljno. Treba živjeti bez gnoja u srcu, biti iskren prema sebi i drugima.“ – zaključio je gospodin Mate.

Mate (68) umirovljeni strojobravar: Treba imati strasti za radom i živjeti bez gnoja u srcu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap