Kreativnosti nikad kraja: Umirovljeni učitelj uoči 88. rođendana objavio svoju prvu knjigu basni

Milan Dalmacija
1. travnja 2023.
Priče
A- A+

Niti dob, niti izolacija, niti boravak u domu nisu bile prepreka kreativnosti umirovljenog učitelja Petra Dugeča koji je uoči svog 88. rođendana objavio svoju prvu knjigu basni temeljenih na vlastitoj životnoj mudrosti. Tijekom stvaranja svojih djela i sam Petar je puno naučio jer je umjesto olovke ili pisaćeg stroja koristio računalo.

Petar Dugeč je uoči svog 88. rođendana objavio svoju prvu knjigu basni. | Foto: HRT

Zdrav duh ne mora nestati s godinama, a da je tome tako potvrđuje i Petar Dugeč kojeg je uoči 88. rođendana posjetila novinarka HRT-a Marina Gantar. On živi u Domu za starije osobe u Đakovu gdje je prije koji tjedan održao promociju svoje prve knjige basni.

Ovaj umirovljeni učitelj dane u epidemiji kratio je pisanjem. Ne može se baš reći da su nastale iz njegova pera, jer je koristio računalo, ali priče o ruži i ljiljanu te lisici i pijetlu ugledale su svjetlo dana.

– Pisanju me povuklo to što sam se našao u sredini. Nisam znao što da radim i onda sam počeo pisati, tako da mi prođe vrijeme. To je više bila psihoterapija, priznao je autor basni Petar Dugeč.

Odabrana djela cjeloživotne mudrosti

Basne su najprije objavljene u domskom listu, a potom je urednik Miroslav Bauer odabrao 12 priča i pretvorio ih u knjigu. Njegova kći, Ivanka Mikić tvrdi da je u basnama sažeta njegova cjeloživotna mudrost i način na koji je odgajao svoju djecu.

– Svaka basna ima poruku, recimo da se ne vjeruje onima koji laskaju, da ne vjeruju onima koji se ulaguju i tako, dodao je sam autor.

Ništa ne može sputati kreativnost

Svaka basna ima svoju pouku. No, najbitnija je da niti dob, niti izolacija, niti boravak u domu ne mogu biti prepreka za kreativnost i učenje.

– Petar je sve više pisao. Osim basni piše i priče i pjesme, tako da smo vidjeli mogućnost da to skupimo u jednu malu zbirku koja će biti za naše potrebe, rekla je Irena Kindl, socijalna radnica u Domu za starije Đakovo.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap