“Idem u vlastitoj režiji, obući ću se i ponašati kako želim” – opet ona stara, zahvaljujući samoj sebi

Jelena Ratko
8. ožujka 2018.
Priče
A- A+

Nakon što se proslavila na društvenim mrežama, umirovljenica Mirjana koju smo fotografirali za Facebook stranicu portala Humans of Mirovina ispričala nam je što stoji u pozadini njezine odluke da ode na kostimiranu zabavu nakon šest godina samoće te kako je priča utjecala na nju osobno.

Umirovljenicu smo zatekli dok je birala poklone za unuke.

Na Valentinovo, objavili smo njezinu fotografiju u kostimu Nestašne djevojčice koji je sama kreirala. Naslov iznad fotografije bio je “Umirovljenica željna ljubavi” jer je u šali izjavila da se nada da će si pronaći dečka ovog proljeća te je dodala kako žuti cvijet na njezinoj košulji ima privlačan miris. “Onome kome se svidi, njemu ću se svidjeti i ja!”, rekla je tada.

Kostim po (vlastitoj) mjeri

“Hoćete li da rastegnem žvakaću gumu?”, pitala je prije fotografiranja. Na velikoj proslavi Fašnika u Domu za starije Maksimir bilo je više od 200 maskiranih, a ona je, saznajemo tek sada, osvojila nagradu za najbolji kostim koji su u Domu službeno nazvali ‘Nestašna djevojčica koja traži muža’.

“Osvojila sam drugo mjesto za najbolji kostim, a nisam ni znala da se u Domu dijele takve nagrade. Išla sam na proslavu prvenstveno radi sebe. Shvatila sam da je uvijek najgore izabrati usamljenost i povučenost”, objašnjava gospođa Mirjana kojoj je Fašnik u Gerontološkom centru Maksimir bio prvi veći društveni događaj kojem je prisustvovala nakon dugo vremena.

https://www.facebook.com/HumansofMirovina/photos/a.424906724594852.1073741828.424886914596833/430548550697336/?type=3&theater

Povukla se u sebe, ali sve se promijenilo povodom fašnika i fotografije

“Šest godina nisam sudjelovala u aktivnostima Doma za starije Maksimir. Potpuno sam se bila povukla, nisam htjela izlaziti niti družiti se. Za taj veliki fašnik, na kojem je nastala fotografija mene s perikom i cvijetom na košulji, odlučila sam po prvi put nakon šest godina sudjelovati u nekoj aktivnosti. Među starom odjećom koju sam imala kod kuće, našla sam par komada, to skombinirala i stavila plavu periku.”

Gospođu bez plave perike nismo prepoznali, no ona je prepoznala nas i s radošću nam ispričala kako je objava fotografije u subotnjem izdanju novina 24 sata utjecala na nju osobno. Naime, novine su napravile priče o našoj Facebook stranici Humans o Mirovina, a naslovna fotografija je upravo bila gospođa sa žvakom.

“Rekla sam – ove godine idem, ali u vlastitoj režiji. I ako već idem u vlastitoj režiji, bit ću što želim, i obući se i ponašati kako želim. Odlučila sam sve brige, sve ono zbog čega sam bila usamljena i izolirana, staviti iza sebe, misliti samo pozitivno i biti ta Nestašna djevojčica bez brige i pameti”, govori radosno i sjetno.

Priča u subotnjem izdanju novina 24 sata | Foto: mirovina.hr

Zaboravila je na tužne misli i sve ono loše ostavila iza sebe

“Zato sam rastezala kaugumu i nosila cvijet opojnog mirisa na košulji – kako bih se osjećala kao nestašna djevojčica, kako bih zaboravila na tužne misli i kako bih sve ono loše što je bilo u prošlosti – ostavila iza sebe”, kaže. Na maškaranoj proslavi bila je spontana, razigrana i naizgled veoma rasterećena. Nikada se ne bi reklo da je to žena koja je posljednjih šest godina provela sama, bez volje da izađe među ljude.

“Kada sam vidjela da je portal mirovina.hr objavio moju sliku, da su moje riječi prezentirane u tako pozitivnom svjetlu, da je priča nadahnula druge umirovljenike i vratila im vjeru u vlastitu snagu, bilo mi je tako drago. Tek sam onda shvatila da sam zapravo poslala jednu širu poruku – i drugima, ali i sebi, poručila sam, sasvim slučajno, da treba izaći iz kuće i ponovno pronaći životnu radost”, zaključuje.

“Nisam uopće bila svjesna da pomažem drugima time. Nisam znala ni mogu li pomoći sebi. Drugi su mi rekli da im je to super kada su vidjeli moju sliku u novinama i tek sam onda shvatila da sam time, tim odlaskom na fašnik u kostimu Nestašne djevojčice, nekome pomogla da shvati kako je moguće vratiti se radosti i veselju, čak i u trenucima kada mislite da više niste za to”, kaže umirovljenica Mirjana, sada još sigurnija u vlastitu snagu.

https://www.facebook.com/HumansofMirovina/photos/a.424906724594852.1073741828.424886914596833/440590616359796/?type=3&theater

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap