Elizabeta (73) pomaže umirovljenicima svladati strani jezik, a sve zahvaljujući svojem nekadašnjem poslu

Ana Kanazir
10. ožujka 2024.
Priče
A- A+

Elizabeta je umirovljenica koju smo upoznali u Udruzi Aktivni umirovljenici u Osijeku. Ona u Udruzi prevodi drugim umirovljenicama sve s engleskog na hrvatski jezik i obrnuto na njihovom satu španjolskog. Naime, ovaj sat vodi studentica Španjolka koja priča engleski pa ona i Elizabeta komuniciraju upravo na tom jeziku, a umirovljenicima onda prevodi sve na hrvatski.

umirovljenica elizabeta priča na mikrofon

Umirovljenica Elizabeta | Foto: Mirovina.hr

U udruzi Aktivni umirovljenici Osijek bave se raznim stvarima i aktivnostima, a jedna od njih je učenje španjolskog jezika. Članovi tako imaju priliku naučiti novi jezik i saznati nešto o kulturi zemlje, a ništa ne bi bilo moguće bez Elizabete.

Aktivni umirovljenici u Osijeku
Predsjednica udruge Aktivni umirovljenici Osijek: 'Mladi nam kažu da imamo bolji društveni život nego oni'

Engleski zna zahvaljujući poslu

Elizabeta je engleski koristila vrlo često dok je radila. Bila je sveučilišni profesor biokemije, a sva literatura joj je bila upravo na engleskom. Zahvaljujući svom znanju u prakticiranju ovog stranog jezika, danas je u Aktivni umirovljenici Osijek neslužbeni prevoditelj, a opisala nam je i kako to zapravo izgleda.

– Prevodim s engleskoga na hrvatski. Dosta umirovljenika želi naučiti španjolski, ali ne može jer ne razumiju jezik, a ne razumiju ni engleskim, jezik kojim priča naša učiteljica. Da bi se mogli međusobno sporazumjeti i nešto naučiti, netko mora i prevesti s engleskog na hrvatski. Ako oni imaju pitanje, pitaju na hrvatskom, a ja onda moram njoj prevesti na engleski, objasnila nam je umirovljenica Elizabeta.

Otkrila nam je i kako je u mirovini već osam godina, ali kako se inače ne bavi jezicima.

Ruka koja piše po papirima i u krugu profesorica Tihana Kraš
Osobe koje redovito govore više jezika pokazuju simptome demencije i do šest godina kasnije od jednojezičnih osoba

Najteže je svladati gramatiku

Ova 73-godišnjakinja već drugu godinu dolazi na španjolski, a rekla nam je kako je vrlo zgodno jer dolaze mladi ljudi iz Španjolske kojima to nije profesija, ali se jako trude da prenesu znanje i kulturu svoje zemlje.

– Ne naučimo baš puno španjolskog jezika, pohvatamo osnove, a upoznajemo se s kulturom i državom. Najteže nam je svladati gramatiku i kada dođu glagoli, a to zna i naša učiteljica, rekla nam je umirovljenica.

Da je govorenje stranih jezika dobro i nije neka novost, a posebne benefite ima istovremeno komuniciranje na dva ili više jezika, o čemu možete pročitati i ovdje.

Kako zapravo izgledaju radionice i aktivnosti u Aktivni umirovljenici Osijek, možete pogledati u videu ispod:

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap