Dobri Joža susjedima redovno čisti snijeg s auta, a da ni ne kaže

Jasmina Grgurić Zanze
2. ožujka 2018.
Priče
A- A+

Umirovljenik Josip Podolnjak pravi je primjer tvrdnje da su godine samo broj. Naime, u 80. godini života on ne samo da živi aktivnije od većine mladih, nego ne prestaje u činjenju dobra za svoju okolinu. Kosi, popravlja kvarove, održava dvorišta, a ovih dana aktivan je u čišćenju snijega ispred zgrade, ali i s tuđih automobila.

Josip Podolnjak živi aktivno i pomaže drugima Foto: Jasmina Grgurić/Mirovina.hr

Umirovljenika Josipa Podolnjaka susjedi od milja zovu Joža, ali i “dobrim duhom” ulice. Naime, iako ima već skoro 80 godina, što se na prvu nikada ne bi moglo ni pomisliti, neprestano je aktivan u činjenju dobra za druge. Osim što bližnjima, poznanicima i vršnjacima pomaže u raznim poslovima, od košnje trave i krčenja zaraslih dvorišta pa do održavanja vrtova i voćnjaka, rješava im razne kvarove, a ovih dana svakodnevno čisti snijeg s brojnih površina.

Mladi se ujutro iznenade

Dobri Joža zaslužan je tako za očišćeni prilaz ispred zgrade, ulaza i parkirališta. Uostalom, kao i svake godine do sada. On sam u tome ne vidi ništa posebno, jer je to jednostavno njegov stil života. A od snijega i leda susjedima redovito čisti automobile, a da im to ni ne spomene. Radi isto i za mlade koji se ujutro kada krenu na put ugodno iznenade, premda jako dobro znaju komu mogu zahvaliti.

Svoj automobil pak čuva za kraj i često ga ostavlja na parkiralištu jer, bez obzira na vremenske uvijete, radije ide pješice. U jednoj od njegovih dugačkih šetnji zatekli smo ga na povratku sa sisačke tržnice koju gotovo svakodnevno posjećuje.

Živi sam i aktivnost ga održava

“Nije mi teško, to me održava. U mirovinu sam otišao sa 40 godina staža i 55 godina starosti. Tako je to tada bilo. Jedini mi je prigovor na malenu otpremninu s kojom sam otišao iz Rafinerije. Živim sam i aktivnost me održava. Gledam mnoge starije osobe koje se zatvore u kuću i ne izlaze, samo sjede u fotelji i gledaju televiziju. Ne mogu ja tako. Volim pomagati, biti u pokretu i stalno nešto raditi. Valjda se zato ljudi i iznenade kada im kažem koliko imam godina. Još ću im  morati i osobnu pokazivati da dokažem tih 79” – kaže veseli Joža.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap