Dnevni boravak i Putujući dnevni boravak ublažavaju socijalnu isključenost starijih osoba u jednom gradu

Ana Kanazir
2. ožujka 2024.
Priče
A- A+

U gradu Pleternici se od 2017. godine provodi program Dnevnog boravka i to vrlo uspješno. U ovaj program su uključene sve osobe starije od 60 godina s područja grada, ali i s područja 38 prigradskih naselja. Osim toga, postoji i Putujući dnevni boravak kojim se starije osobe iz prigradskih naselja prevoze na aktivnosti.

Umirovljenici na aktivnostima u Dnevnom boravku

Umirovljenici u Dnevnom boravku | Foto: Grad Pleternica

Dnevni boravak Pleternica omogućava starijim osobama da se druže, da sudjeluju na edukacijama, tečajevima, ali i da paze na svoje zdravlje kroz razne preglede. Ipak, Grad Pleternica im omogućava i prijevoz do Dnevnog boravka pomoću programa Putujući dnevni boravak.

U Vrbovskom otvoren dnevni boravak za umirovljenike: Svakodnevnim aktivnostima uključuju se u zajednicu

Uključivanje starijih u život zajednice

Program Dnevni boravak se provodi u Pleternici, a obuhvaća više različitih radnji i aktivnosti za starije osobe. Tako postoje radionice koje potiču kreativnost i na kojima se izrađuju predmeti i rukotvorine, a koje se onda izlažu na sajmovima i događanjima. Uz to, stariji pohađaju i tečaj informatike i pjevaju u zboru. Misli se i na zdravlje korisnika pa im se mjeri šećer, tlak, a mogu i sudjelovati u tjelovježbi.

Starije osobe isto tako imaju priliku u sklopu Dnevnog boravka igrati društvene igre, gledati filmove, a mogu i ići na izlete. Mogu i sudjelovati na edukativnim aktivnostima poput informiranja o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju i sprječavanju nasilja nad starijim osobama.

– Cilj ovoga programa je kroz određene aktivnosti različitog sadržaja uključiti starije osoba u život zajednice te ublažavanja socijalnu isključenost, otkrili su nam iz Grada Pleternice.

Prijevoz do aktivnosti

Osim toga, od 2020. godine postoji i projekt Putujućeg dnevnog boravka. On je nastao zbog velikog broja prigradskih naselja u kojima žive starije osobe, a koje ne mogu doći na navede aktivnosti. Ovime su stariji usamljeni i prepušteni sami sebi i upravo zato postoji dovoz korisnika na aktivnosti.

Putujući dnevni boravak za osobe starije životne dobi omogućava svakom potencijalnom korisniku da zadovolji svoje potrebe odlaska liječniku, na tržnicu, u crkvu, banku, na razne aktivnosti. Oni koji sudjeluju u ovom programu imaju besplatan prijevoz iz 38 prigradskih naselja prema Pleternici i Požegi i povratak njihovim domovima. Cilj ovog programa je uključivanje starijih osoba u život zajednice i ublažavanje socijalnih isključenosti.

– Sve projekte odrađujemo partnerstvu s našim udrugama, Hrvatskim ženskim društvom, Maticom umirovljenika Pleternica. Prijave korisnika za sudjelovanje u svim aktivnostima vrše se putem e-maila: [email protected] ili na telefonski broj 034/252-125, objasnili su nam iz Grada Pleternice.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap