Dirljiva priča iz susjedstva: Troje djece je trebalo završiti u domu za nezbrinutu djecu, a spasio ih je njihov djed

Ana Kanazir
25. svibnja 2023.
Priče
A- A+

Nakon što su se roditelji razveli, njihovo troje djece je trebalo završiti u domu za nezbrinutu djecu. Ipak, spasio ih je njihov 67-godišnji djed koji je odlučio pokrenuti postupak za udomljavanjem unuka. Sve se dogodilo prije pet godina, a sada su mala sretna obitelj.

Djed Jusuf sjedi na trosjedu

Djed Jusuf | Foto: Screenshot RTVSLON

Teška sudbina je čekala trojicu dječaka, ali onda je svoje veliko srce pokazao njihov djed sa suprugom. On je predao zahtjev za skrbništvom, a vrlo je brzo postao skrbnik svojih unuka.

Baka s unukom kojoj pokazuje nešto u knjizi, dok je u gornjem lijevom kutu fotografija psihologa Bojana Klapčića
Psiholog o čuvanju unučadi: 'Kaže se da roditelji svoju djecu vole, a bake i djedovi obožavaju, ali...'

‘Želja svakog djeda je da mu unuci budu uspješni’

Prije pet godina je Alena, Anesa i Amela napustila majka, a otac se tada nije mogao brinuti o njima. Život djece se trebao nastaviti u Domu za nezbrinutu djecu u Tuzli, ali je njihov djed Jusuf Mujić preuzeo stvari u svoje ruke i tada je počela njegova borba za dobivanjem skrbništva. Sve je trajalo pola godine, a na kraju je Centar za socijalni rad dječake prepustio djedu Jusufu i njegovoj supruzi.

– Želja svakog djeda je da mu unuci budu uspješni. Tu borbu nisam ni osjetio, jer kad nešto želiš i hoćeš onda se to i svlada bez problema, mada bilo je i napornih trenutaka. Valja tri muškarca izgurati, rekao je Jusuf za večernjenovosti.ba.

Svatko od njih ima svoje snove i planove za budućnost za koje se nada da će ih i ostvariti. Iako žive svoje živote, dječaci se rijetko čuju sa svojim roditeljima. Kažu kako se s tatom čuju ponekad telefonski ili preko poruka, dok su s mamom kontakti rijetki.

‘Nadam se da sam učinio za njih koliko sam mogao’

Unuci se trude da ne živciraju previše djeda i baku jer su, kako oni kažu, stari, a uz to pomažu i oko brige za mlađu braću jer netko mora. S druge strane, djed je vrlo ponosan na uspješne unuke kojima dobro ide u školi i koji osvajaju medalje u sportovima.

– Ja sam veoma ponosan, malo je to teško i opisati. Imam 67 godina i nadam se da sam učinio za njih koliko sam mogao, rekao je djed Jusuf.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap