Čarolija darivanja u domovima za starije osobe: ‘Umirovljenici imaju skromne želje, a s darivateljima završe i na kavi’

Ana Kanazir
19. ožujka 2023.
Priče
A- A+

Čarolija darivanja je ime za inicijativu iza koje stoje četiri mlade ženske osobe koje već sedam godina ispunjavaju popise želja iz domova za starije osobe i domova za djecu diljem Hrvatske. Ideja je krenula potpuno spontano, a broj onih koji žele sudjelovati u darivanju se stalno povećava pa se tako tijekom godine pošalje više od 6.000 poklona.

Žene iz Čarolije darivanja

Silvia, Sanja, Marina, Mirta iz Čarolije darivanja | foto: Čarolija darivanja, privatna arhiva

Čarolija darivanja je baš kao što i samo ime kaže, mogućnost da se na jednostavan način nekome pomogne i daruje. Kako bi sve prošlo kako treba, brinu se Mirta, Silvia, Marina i Sanja koje su zaslužne za komunikaciju s domovima u koje se šalju pokloni. Sveukupno se mjesečno pošalje oko 500 paketa, od čega oko 150 poklona bude za osobe u domovima za starije. Sve detalje, ali i trenutne popise želja možete vidjeti na Facebook stranici Čarolija darivanja.

Kako je nastala Čarolija darivanja?

Kako su nam otkrile iz Čarolije darivanja, sve je krenulo prije Božića 2015. godine kada se stranica na Facebooku zvala ‘Božićno darivanje djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi’, a već dvije godine kasnije je pomoć krenula i domovima za starije.

– Našoj Mirti je jednom prilikom sin rekao kako bi htio bager, nedugo zatim i kamion… Njegove su se želje gomilale, a ona se iz dana u dan pitala tko ostvaruje sve te želje djeci koja nemaju roditelje i mogu li im nekako pomoći. Sjetila se priče o jednom mladiću koji je godinu ranije okupio prijatelje i s njima ispunio želje jednom domu te je pomislila kako s pomoću Facebooka možemo napraviti puno više. Prezentirala je ideju svojoj prijateljici Katarini i ova je priča započela prije Božića 2015. godine s Facebook stranicom ‘Božićno darivanje djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi’, kažu nam iz Čarolije darivanja.

Nije trebalo dugo i stvari su se pokrenule. Prvi dom kojem su pomogle te godine bio je Dječji dom Klasje iz Osijeka za koji su sakupile 2.000 poklona. Nakon toga su nastavile s darivanjima, ali ne za Božić, već za rođendane, a krajem 2017. godine je tadašnja članica Tereza došla na ideju o širenju dobrog dijela i darivanju i domova za starije.

Tim Čarolije darivanja čine četiri žene, Mirta, Silvia, Marina i Sanja, koje uz svoje poslove i obitelj svakodnevno prate popise, označavaju želje koje su ispunjene i u kontaktu su s domovima i ljudima koji šalju te poklone.

Umirovljenik ima plavi poklon u rukama s prozirnom mašnom

Umirovljenik koji je dobio poklon u sklopu Čarolije darivanja | foto: Čarolija darivanja, Facebook

Kako sve funkcionira?

Prije svega, svi mogu detaljne upute pronaći na Facebook stranici Čarolije darivanja. Dakle, svaki mjesec se objavljuju popisi rođendanskih želja djece iz domova koji su bez roditeljske skrbi, kao i rođendanske želje osoba koje su smještene u domovima za starije osobe. Svi pokloni se šalju direktno na adrese domova, dok preko Čarolije darivanja ide komunikacija. Podaci za slanje se nalaze na dnu svakog popisa, gdje se nalazi i kontakt osobe iz doma.

– Živimo u različitim gradovima, no s obzirom na to da je sve online, nema nikakvih problema. Štoviše puno je jednostavnije i brže. Naravno, puno pomažu i pametni telefoni s kojima u svakom trenutku možeš biti online te hendlati popise, e-mailove i ostalo. Uopće ne osjećamo to da smo si daleko jer se čujemo svaki dan i sve komentiramo i prođemo. Imamo grupu na WhatsAppu na kojoj razmjenjujemo poruke. Sve četiri pratimo popise dječjih želja kao i želja starijih osoba, objavljujemo ih na stranici, pratimo tko je odabrao koje dijete, baku ili djeda, te ažuriramo popise, rekla su iz Čarolije darivanja.

Dodale su i kako je suradnja s domovima vrlo uspješna i kako im redovito izlaze u susret, bez obzira na poslove koje imaju. Oni daju i kontakt osobe iz doma koji se nalazi na dnu objave o darivanju, a upravo ta osoba onda i vodi brigu o svim upitima vezanima uz poklone, preuzima pakete, dostavlja popise želja e-mailom i slično.

Pokloni i domovi za starije osobe

Kako saznajemo, svi koji su se odlučili uključiti u Čaroliju darivanja šalju popise želja svojih korisnika iz domova na mjesečnoj bazi. Samo neki od domova koji sudjeluju su: Dom za starije i nemoćne osobe Split, Lovret, Centar i sv. Ana iz Zagreba, Ilok, Rab, Bjelovar, Velika, Knin, Glina, Požega, Dom za starije Trešnjevka, Vukovar,…

Ipak, zanimljive su i želje umirovljenika koje su najčešće vrlo skromne i jednostavne. Upravo zbog toga mnogi darivatelji dodaju i još nešto u pakete, a to onda dodatno razveseli umirovljenike.

– Najčešće su to jako skromne želje poput higijenskih potrepština, pidžama, slatkiša i kave. Jako su jednostavne njihove želje i darivatelji nas uvijek pitaju mogu li dodati još nešto u paket. Ono što im sugeriramo je i čestitka s lijepim željama koja je uvijek dobrodošla. Iz domova često dobijemo fotografije radosnih slavljenika, a tu i tamo su nam znali poslati i poneki video zahvale.

Umirovljenik s čestitkom | foto: Čarolija darivanja, Facebook

Stvaraju se i nova prijateljstva

– Slavljenici budu jako emotivni i iznenađeni što im potpuno nepoznata osoba čestita rođendan i šalje poklon i lijepe riječi. Jednom je jedna baka rekla da rođendan nikad nije ni slavila jer nije bilo novca niti je za rođendane marila i ne može vjerovati da je doživjela da netko misli na nju, umotava poklončić i želi joj sretan rođendan, rekle su nam iz Čarolije darivanja.

Osim toga, sami korisnici doma se nekada javljaju direktno ljudima koji su im poslali poklone kako bi im se zahvalili, šalju im razglednice, a nekada vode i duge razgovore ili čak otiđu zajedno na kavu, a nerijetko samo jedan poklon bude povod za novo prijateljstvo. Isto tako, nekada se korisnici javljaju i Mirti, Silviji, Marini i Sanji.

– Uvijek su zanimljive njihove reakcije. Jednom nam je darivateljica javila da su je iz doma kontaktirali da zahvale na poklonu. Gospođa je zaželjela parfem koji je i dobila pa je bila toliko sretna da je izljubila i kutijicu. Jednom je želja bila sjeme cvijeća i vreća zemlje kako bi si gospođa uljepšala pogled kroz prozor. Bude tu i želja poput boce vina ili komada pršuta. Super su!, kažu iz Čarolije darivanja.

Umirovljenica u krevetu s čestitkom i poklon vrećicom

Umirovljenica s poklonom | foto: Čarolija darivanja, facebook

Umirovljenica u krevetu s poklonima u rukama

Umirovljenica s poklonima | foto: Čarolija darivanja, Facebook

Kako se mogu poslati pokloni?

Ako i vi želite sudjelovati u Čaroliji darivanja, to možete napraviti vrlo jednostavno. Prije svega pročitajte i slijedite upute koje se nalaze na vrhu Facebook stranice ove inicijative. Pokloni se šalju direktno domovima, dok neki domovi imaju opciju slanja paketa putem Tiska, drugi šalju putem pošte. Dostavne službe također pomažu pa daju kodove za popust kod slanja paketa ili čak omogućavaju besplatno slanje kada se naglasi da je paket za Čaroliju darivanja.

Kako su nam rekle žene iz Čarolije darivanja, pokloni se gotovo uvijek mogu i osobno odnijeti u domove za starije osobe ili za djecu, uz prethodni dogovor s kontakt osobom.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap