Branislava (76): ‘U mirovini ne radim ništa, odmaram i uživam’

Ana Kanazir
4. ožujka 2024.
Priče
A- A+

Branislava je u domu za starije u Osijeku tri godine i ima samo riječi hvale. Iako je mjesto u domu čekala deset godina, sada je ovdje i kako nam kaže uživa. Dobiva njegu koja joj je potrebna, a opisala nam je i kako izgleda jedan njezin dan, od jutra do mraka i dodala kako je zadovoljna svojim životom.

Umirovljenica Branislava

Umirovljenica Branislava | Foto: Mirovina.hr

Za neke je odlazak u dom za starije stres, dok su drugi svjesno odabrali živjeti u domu za starije pa u tome vide samo pozitivne stvari. Jedna od njih je Branislava koja nam je oduševljeno podijelila svoje iskustvo.

proslava rođendana u domu za starije
Bili smo na proslavi rođendana u Domu za starije i nemoćne osobe u Osijeku, evo kako je sve izgledalo

Ispunjeni raspored kroz dan

Za početak nam je Branislava priznala kako je mjesto u domu čekala deset godina, što je zapravo i neki standard, a što nam je ovdje otkrio i ravnatelj ovog Doma za starije osobe u Osijeku. Branislava je u domu tri godine, a posebno je pohvalila njegovateljice koje su, kako kaže, prekrasne osobe i koje vode brigu o svim korisnicima. Dodala je i kako postoji besplatan prijevoz za korisnike doma. Ipak, zanimalo nas je kako zapravo izgleda život u domu pa nam je sve ispričala u detalje.

– Dan mi započinje u 6:30 kada dolaze njegovateljice da me operu i srede. Onda se obučem i napravim svoj dio higijene poput pranja zubi pa dolazi sestra koja nam nosi terapiju. Nakon toga je doručak uz koji uzimam terapiju. Onda izlazim malo van pa šećem uvijek istom rutom. Vratim se i malo sjedim u predvorju gdje se družimo svi skupa. Onda je već ručak pa poslije jela malo odmaram uz seriju. Na redu je potom večera i opet serija i spavanje, opisala nam je umirovljenica.

Ona je u dom došla jer je željela pa je unaprijed bila spremna na ovu veliku životnu promjenu. Svoju odluku nije požalila, štoviše, vrlo je zadovoljna.

– Svjesno sam došla u dom. Čekala sam ga deset godina. Dobila sam apartman, a sada sam ovdje pod pojačanom njegom. Htjela sam doći u dom i htjela sam da netko brine o meni. Kod kuće ne bih imala takvu njegu. Moji rade, a mirovine su male i ne možeš plaćati nekoga. U domu se i družimo, imamo prijatelje, rekla nam je Branislava.

Sada samo uživa

Što se tiče njezinog života, otkrila nam je kako je prije radila kao inženjer građevine, ali kako zato sada ne radi ništa i u tome uživa.

– Sada ne radim ništa, uživam. Za sve ono što sam prije radila, sada ne radim ništa. Sada samo gledam serije, čitam i na internetu sam. To mi je smisao života i odmaram se.

Naša sugovornica nam je na kraju dala poruku za umirovljenike da se na vrijeme prijave na dom jer se jako dugo čeka.

– Svatko tko ode u mirovinu neka odmah podnese zahtjev tako da dođe na red dok je još pokretan, rekla nam je Branislava.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap