Baka projekt – Ivana pomaže bolesnoj baki kako zna i umije te potiče druge unuke da se na nju ugledaju

Jelena Ratko
22. travnja 2018.
Priče
A- A+

Ivana ima 26 godina i svoju baku dovela je na radionicu Čajanka-bojanka u Centar Krugovi. Vodi ju, kaže, na sve moguće radionice, skida joj glazbu koju voli s interneta, proizvodi joj domaće tinkture i ulja za bolje zdravlje, a nabavila joj je i psa. Pod svaku cijenu, čuva mentalno i fizičko zdravlje svoje bake, kojoj duguje sve to, smatra.

Ivana i baka na radionici Čajanka-bojanka ; foto: Jelena Ratko|mirovina.hr

“Provodim jako puno vremena s bakom jer mislim da je zaslužila. Mislim da neću uspjet tijekom života nadoknaditi sve što mi je dala”, kaže Ivana. Baka joj je doživjela moždani udar prije nekoliko godina, a osim toga bori se s dijabetesom i povišenim krvnim tlakom. Ivana ju je, otkako se njezino zdravstveno stanje pogoršalo, učlanila u tri umirovljenička društva. Redovito odlaze na kavice i u kino, tvrdi Ivana koja smatra da sve te aktivnosti pomažu razvoju mozga njezine bake. “Ide i na gimnastiku, i to prisilno – ja samo dođem s prijedlogom i ona ne smije ništa ni reći”, objašnjava brižna unuka.

Jedna od polaznica radionice na kojoj su zajednički prisustvovale Ivana i njezina baka, rekla joj je kako je baka njezin projekt. Ivana se slaže, i dodaje kako nikada od nje(ga) neće odustati.

“Mogu li ja živjeti s vama”, pitala ju je jedna umirovljenica kada je čula za njezinu predanost brizi o baki. Nažalost, Ivana ne planira posvajati druge umirovljenike, no potiče sve unuke da se u jednakoj mjeri posvete svojim bakama i djedovima.

“Moja baka voli Zvonka Bogdana. Šta smo napravili – skinuli smo Zvonka Bogdana s YouTubea, prebacili ga u mp3, lijepo one dj slušalice i baka je počela pjevati i uživati” -objašnjava Ivana. Baki je nabavila i zlatnog retrivera.

Udomila ga je mislivši da je mješanac, a onda se, zajedno s bakom, dodatno oduševila kada je saznala da je riječ o čistokrvnom alfa mužjaku. On spava s bakom u krevetu, a Ivana kaže kako je on “oko bakino” te joj njegovo društvo puno znači. “Bolji je od mene i sestre”, u šali govori Ivana.

Alternativne metode – samo najbolje za baku

Ivanina baka imala je zdravstveno stanje koje su doktori tretirali isključivo lijekovima, no Ivana je, naglašava, alternativni tip i misli da je sve moguće liječiti prirodnim metodama.

“Prostor u mozgu ispunjen vodom pritišće aneurizmu koju ima, pored aneurizme tu su dijabetes i druga stanja i sve tretiramo alternativnom medicinom”, govori 26-godišnjakinja koja je ove godine za Tjedan zdravlja pisala o svojoj baki.

O njoj, njezinom zdravstvenom stanju i liječenju piše i na svome blogu posvećenom zdravom načinu života.

Ivana je na radionici doprinijela generacijskoj raznovrsnosti

“Izbacile smo sve sintetičke lijekove čije su nuspojave zadržavanje vode u tijelu i povišeni krvni tlak, koristimo samo prirodne lijekove tipa tableta od kurkume i tinkture od češnjaka koje ja sama radim, kao i tinkturu od domaćeg jabučnog octa domaćeg i kokosovu mast”, priča Ivana polaznicama koje zaključuju: “Ti si divna unuka koja voli svoju baku, a kroz baku i sebe učiš i unaprjeđuješ”.

Ivana ističe kako u nastojanju da pomogne baki kombinira terapije zvuka, dodira i okusa – “mozak je ovisan o osjetilima -date joj psa pod ruku da osjeti nešto poznato, što voli – to je sve dio terapije”, kaže. Sa svojom bakon često kuha, ide “na kavice”, u šetnje savskim nasipom i sl. Baku potiče i na flow art – terapiju kretanjem – u svim oblicima – ples, rastezanje, gimnastiku…

Svi bi trebali tako

“Pokušavam to promovirati, da se i drugi aktiviraju tako, jer mi je jako žao kada nekoga pitam – kada si bila zadnji put kod djeda, pričala si mi da je bio završio u bolnici – a ona kaže, a, joj nisam stigla”, objašnjava.

Klinci ne cijene svoje bake i djedove dovoljno, smatra Ivana i dodaje kako “ne kuže da im tako uopće ne bi trebalo biti”.

“Moja baka bi, prije, ja se sjećam, čim bih ja izgovorila ‘p’, rekla, idemo ti ispeći palačinke. Baka mi je čitala misli. To su dede i bake koji su uložili svu svoju ušteđevinu da bi nama platili školovanje, ili su nam prenijeli svoje znanje, ugađali su nam na sve moguće načine, a to tako mali broj ljudi cijeni”, tvrdi.

Nedavno, baka je od obitelji na poklon, na Ivaninu inicijativu, dobila smartphone. “Sada ju učim, i dalje to ide malo usporeno, ali moja baka će uvijek imati sve što joj treba”, odlučna je Ivana.

Kada je saznala da je baka imala moždani udar, Ivana objašnjava da se osjećala kao da joj je duh iskočio iz tijela. “To je bilo nešto jače od mene i rekla sam, od sada na dalje preko mene mrtve, znači ja ću odlučivati i brinuti o svojoj baki”, dodaje. Ivanina sestra brine se o baki zajedno s njom, a mama se brine za financijsku stranu.

“Mislim da, kad se stariji druže s mladima, da oni postanu takvi, mladi – tak’ se osjećaju, tak’ se ponašaju, čak razgovaraju, pokušavaju biti u tempu s mladima”, što Ivana smatra djelotvornom metodom za održavanje psihičkog zdravlja starijih osoba.

Copy link
Powered by Social Snap