Baka Katica proslavila 79. rođendan: I dalje mijesi rezance, vozi bicikl i sadi povrće

Jasmina Grgurić
30. travnja 2019.
Priče
A- A+

Katica Tompić proslavila je ovih dana 79. rođendan. Dirljiviji je to trenutak bio za njezinu dvojicu sinova, i jednako toliko unuka, nego za nju samu. O vitalnosti i svestranosti u starijoj dobi ispričane su već mnoge priče, no primjeri poput ovoga kao da nas nikada ne prestaju inspirirati.

Baka Katica proslavila je 79. rođendan i zamijesila rezance Foto: Privatna arhiva

Nekomu se 79 godina možda i ne čini tako puno, no gospođa Katica iz Grdenaca nekaleko od Zaboka kroz život se naradila teških fizičkih poslova. Održavala je polje, blago i obitelj pod krovom. Život joj nije bio lagan, ali je uvijek bila i ostala veseljak, za zaplesati i zapjevati.

 “Če ne bu dobre opet bu dobre”

“Ne mogu ju ni zamisliti drugačiju nego nasmijanu” – kaže nam njezin unuk Antonio Tompić koji je proslavu bakina rođendana podijelio i s prijateljima na svom Facebook profilu. Ljubav i poštovanje prema baki nimalo ne krije, postavljajući time primjer i ostalim unucima. 

Baku opisuje kao netipičnu penzionerku.

“Ima malenu baštu u kojoj sadi povrće za sebe, nekad je imala i kokice koje je hranila, ali više nema, kao ni svinje ni krave. Voli puno šetati, biciklira redovito 7 – 8 kilometara do Zaboka. Netipična je penzionerka, rodom Slovenka, udana u Hrvatsko Zagorje za mog pokojnog dedu” – dodaje unuk Antonio. 

Kada je rekao baki Katici da će završiti na internetu, izrazila se ovim riječima uz osmijeh:

“A kaj ti ja to znam, ne razmem ti se ja vu te, nek dela kaj misli da bu dobre, če ne bu dobre opet bu dobre.”

Poželjeli joj iste svjećice za 97. rođendan

Osim što održava dedin grob, ide na proštenja, mise i hodočašća te redovno vrijeme provodi u molitvi, baka Katica putuje s umirovljenicima, a druži se i s prijateljicama iz istoga sela.

Ono što potomci posebno cijene njezino je umijeće pravljenja domaćih rezanaca. Kada su unuci bili mali, morala ih je tjerati da jedu juhu, a sada jedva čekaju sjesti za stol i navaliti na bakine delicije. Upravo tako bilo je i za proslavu njezina 79. rođendana.

“Točne ne verjem da mi je 79 ljet!” – skromno će baka Katica.

“Nek’ budu svjećice poslužile još jednom za 97. rođendan, ak bu volja Božja!” – na to će unuk Antonio koji je s nama i s vama podijelio ovu priču iz srca Hrvatskog Zagorja.

Baka Katica proslavila 79. rođendan: I dalje mijesi rezance, vozi bicikl i sadi povrće
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap