Znate one slučajeve kada lažni policajac prevari bakicu? Ovoj nije uspio uzeti novac!

Jasmina Grgurić Zanze
6. veljače 2020.
Novosti
A- A+

Scenarij već viđen toliko puta, recept za prijevaru starijih kakav nažalost gotovo uvijek upali, no ne i sada! Prevarant je 80-godišnju umirovljenicu nazvao na kućni telefon, predstavio se kao policajac i rekao joj da podigne u banci sav novac koji će onda on osobno provjeriti dolaskom u njezinu kuću. Baka je krenula u banku, ali ipak joj je odjednom sve to postalo malo previše sumnjivo…

Foto: Mirovina.hr

Policijska uprava sisačko-moslavačka objavila je u utorak da traga za nepoznatim počiniteljem koji je u petak, 31. siječnja u prijepodnevnim satima pokušao prevariti 80-godišnjakinju s područja Siska.

Prevarant je umirovljenicu nazvao na kućni telefon, lažno joj se predstavio kao policajac te 80-godišnjakinji rekao da ode u banku i podigne sve novce s računa, a koje bi on onda došao provjeriti kod nje kući.

Da bi stvar bila gora, 80-godišnjakinja je nakon razgovora krenula u banku, ali kako joj je ipak sve to bilo malo sumnjivo, odlučila prethodno navratiti u Policijsku postaju da bi provjerila o čemu se tu zapravo radi.

Nakon što je događaj prijavila policiji više nije zaprimila pozive s nepoznatog broja.

U cilju prevencije ovakvih i sličnih prijevara i krađa policija poziva građane, osobito osobe starije životne dobi, da budu oprezni kad im se javi nepoznata osoba. Savjetuju slijedeće:

  • Ne puštajte nepoznate osobe u svoj dom bez obzira kako se one predstavljaju (službene osobe, predstavnici raznih poduzeća,…). Provjerite tko je nepoznata osoba – tražite identifikacijske dokumente i da se osoba predstavi. U stan pustite samo osobu za koju ste sigurni da je ona kojom se predstavlja i posjeduje dokumente. Sve službene osobe dužne su ih imati i dati vam ih na uvid
  • Ne nasjedajte na „povoljnu prodaju skupih predmeta“ (medicinska pomagala, mobiteli, markirana roba, zlato, osiguranja, …)
  • Nemojte nikada davati svoje osobne podatke niti osobne dokumente, posebice bankovne kartice ili novac
  • Ako se vama ili drugome nešto loše dogodi, ili ako uočite sumnjive osobe i vozila, nemojte šutjeti i prijavite to policiji na broj 192. Zapamtite izgled osoba i vozila, zapišite podatke o vozilu i opis osoba
  • Ukoliko i dogovorite sastanak s nekom nepoznatom osobom (razne prezentacije, prodaje) pozovite nekog od obitelji ili susjeda.
Znate one slučajeve kada lažni policajac prevari bakicu? Ovoj nije uspio uzeti novac!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap